Ovo deca nasleđuju od majke !

0

Pročitajte što deca nasljeđuju od mame!

Znamo da mama izravno utiče na mnoge stvari – od naše inteligencije do ponašanja u romaničnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame. Stoga bez obzira sliči li vaše dijete na vas ili supruga, znanost kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari naslijedi od mame:

1. Inteligencija Dete će verojatno naslediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Sveučilišta u Glasgowu u kojem je pregledano više od 12 000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji čimbenici uteču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći utIcaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

- Oglasi -

2. Obrasci i navike spavanja Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“ prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo da naućnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delomično kontrolisati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima pa su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

4. Prolazak kroz menopauzu Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je za vas, a bit će važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da doba u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može igrati veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

 

 

Foto pixabay
Autor/Izvor miss7mama

- Advertisement -

Komentara
Loading...