Ovo je jedna od NAJGORIH grešaka, a svaki roditelj je napravio makar JEDNOM

0

Tanka je linija između dobrog i lošeg roditeljstva. Važno je redovito preispitivati postupke i razmišljati o tome šta je najbolje za sve. Moguće je i da nismo svesni nekih postupaka koje mogu povrediti našu decu, a ponekad i uticati na njih toliko da posledice osećaju i kad odrastu. Nekoliko majki podelilo je roditeljske tehnike koje smatraju lošima.

Ne dozvoliti detetu da doživi neuspeh

Roditelji često zaborave činjenicu da deca moraju ponekad pogrešiti nekoliko puta pre nego nešto nauče. Misleći da štite dete od razočaranja, ne dozvoljavaju mu da oseti realnost života. Ovakva deca se teže nose s ozbiljnim životnim situacijama kad odrastu.

Postoji razlika između blagog zadirkivanja i sramoćenja deteta. Dete nikad ne bi trebalo završiti u suzama i potišteno nakon vaših komentara upućenih mu u društvu. Naglasak je na javno sramoćenje u svrhu discipline, kao najgora krajnost. Dete ništa pozitivno neće izvući iz takvog iskustva, a samo ćete ga gurnuti u buntovnost i prikrivanje nekih postupaka.

Pretiti ili obećavati nešto što ne mislite ispuniti

Nepoštovati privatnosti deteta

U mnogim domovima privatnost se ne doživljava kao svačije pravo, a trebalo bi, čak i kad su u pitanju deca.

Porediti dete s drugima

Poređenje dece s drugima, smatra se jednom od najvećih grešaka koje roditelji prave tokom odgajanja. Kad mu kažete da je neko drugi bolji u nečemu, to nema nikakav pozitivan učinak. Ono što se događa je da se urušava detetovo samopouzdanje. Upoređivali dete s drugom decom, braćom i sestrama ili čak s vama samima, rezultat je isti.

Koristiti hranu kao nagradu

Povremeno iznenađenje u obliku omiljene čokolade ili keksa nije nikakav problem. Ali nije ispravno deci nuditi nagradu za sve što očekujemo od njih da urade. Ovo je nezdravo i razvija potpuno pogrešan stav prema hrani. Hrana nikad ne bi trebalo biti kazna ni nagrada, stoga ni obrnuta situacija u kojoj detetu uskraćujete večeru, jer nije pospremilo igračke, ima jednako negativan učinak.

Pretpostavljati da ste uvek u pravu, jer ste roditelj

Biti roditelj ne podrazumeva biti savršen, niti sveznalica. I dalje grešimo, i to često, a kad se to dogodi, poželjno je da priznamo, naročito ispred svoje dece. Tako će oni naučiti činiti isto.

srbijadanas.com

 

Komentara
Loading...