OVO JE PRIČA O BEBI KOJA JE MORALA DA SE RODI DVA PUTA

0

Ova malena devojčica je dokaz da život pobeđuje

beba

Margaret Bemer išla je na rutinski pregled ultrazvukom u 16. nedelji trudnoće kada je saznala da je njena trudnoća daleko od rutinske, piše CNN.

„Videli su nešto na ultrazvuku, doktor je došao i rekao da nešto ozbiljno nije u redu s našim detetom i da ima sacrococcygeal teratom“, ispričala je Margaret kojoj je ovo bila treća trudnoća. „I to je bilo vrlo šokantno i zastrašujuće, nismo znali što ta duga reč znači“, kaže.

Sacrococcygeal teratom je tumor koji se razvija pre rođenja deteta.

„Ovo je najčešći tumor koji viđamo kod novorođenčadi“, kaže doktor Darel Kas, jedan od direktora teksaškog dečjeg centra i profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Bejlor.

„Ipak, iako ga najčešće vidimo, to je još uvek prilično retko“, kaže.

Ovakav oblik tumora češći je kod devojčica nego kod dečaka, a pojavljuje se na jednom od 35 hiljada rođene dece. Nažalost, vest da njena beba ima ovaj retki tumor nije bila prva loša vest u vezi trudnoće Margaret Bemer. Ona je zapravo bila trudna s blizancima, ali je izgubila jednu bebu pre nego što je ušla u četvrti mesec trudnoće.

„Neki od ovih tumora se dobro podnose, tako da ga fetus ima i može se roditi s tim, a nakon toga ga izvadimo“, rekao je Kas. Dodaje i da često tumor može prouzrokovati probleme s protokom krvi. Kas je objasnio da se tumor pokušava razvijati hraneći se istim protocima krvi kojim se hrani i dete, pa jedno drugome postaju konkurencija.

„U nekim slučajevima, tumor pobeđuje i srce jednostavno ne može držati korak, pa beba umre“, kaže Kas. Tumor koji je imalo Margaretino dete svakog dana je rapidno rastao pa je fetus postajao sve bolesniji. Nešto se moralo učiniti.

Iako su je drugi doktori savetovali da prekine trudnoću, Kass i njegov tim dali su Margaret još jednu mogućnost: fetalnu operaciju. Ova opcija, međutim, nije bila nimalo jednostavna. Najgore, šanse da će njena beba preživeti bile su katastrofalne.

„Lin Li nije imala puno šansi“, rekao je Bemer. „U 23. nedelji trudnoće, bebi je počelo da otkazuje srce, tako da je izbor bio da se pusti da tumor prekrije njeno telo ili joj dati šansu za život“.

Margaret je bila trudna 23 nedelje i 5 dana kada je došlo do hitne operacije fetusa. U to doba tumor je bio gotovo veći od fetusa. Operacija je trajala pet sati. „Deo na fetusu radili smo jako, jako brzo“, priča doktor Kas. Dugo vremena je trajalo otvaranje materice.

„Ne želimo da ugrozimo majčino zdravlje“, kaže Kas, zato su bili vrlo oprezni. Tokom operacije, devojčicino srce je usporilo, gotovo da se zaustavilo. Hirurški tim na kraju je uspeo da ukloni veći deo tumora. Kad je sve bilo gotovo, vratili su Lin Li natrag u matericu.

„To je neka vrsta čuda da možete tako da otvorite matericu i vratiti sve natrag, i da sve to funkcioniše“, rekao je Kas.

Margaret je do kraja trudnoće bila u strogom mirovanju. Uspela je da izdrži još 12 nedelja i na kraju je 6. juna je rodila devojčicu.

Beba je bila sitna, imala je 2,5 kilograma na porođaju. Nekoliko dana posle rođenja doktori su je ponovo operisali kako bi uklonili delove tumora do kojih nisu mogli doći tokom prve operacije. Nekoliko nedelja kasnije, beba je puštena kući.

izvor: Newsweek

PROČITAJTE I OVE PRIČE 

 

Komentara
Loading...