Ovo je reč koju sam naučila OD ROĐENE MAJKE: Svako veče me je slala u kupatilo i govorila mi da OPEREM OVO !!!!

0

Garantovano ni vi, kao ni ja, nikada ranije niste čuli za taj izraz, a garantovano ste pretpostavili šta je u pitanju. Jer čim je meni to drugarica ispričala, tačno sam znala o čemu govori. Pretpostavka vam je na mestu, u pitanju je intimna regija.

I ona sama to mi je zgroženo ispričala, što ne čudi, kao što ne treba da čudi i njena opsesivna briga oko higijene intimnih delova sa kojom od tad živi.

A ono što možda još više baca u depresiju od samog naziva, ogavnog preko svake mere, jeste činjenica da je uputstvo dolazilo od ženskog člana porodice. Ne kažem da bi bilo u redu da je dolazilo s muške strane, ali činjenica da žena ženu od malih nogu uči da prezire deo sebe daje dodatnu crnu notu celoj stvari.

Omalovažavanje ženskih intimnih delova nije nikakva nepoznanica za žene, koje čak i samostalno učestvuju u svemu tome. Koliko ste puta i vi same rekle nekome da je „pi*ka“ u nameri da mu se podsmehnete i ponizite ga? Možda mu niste rekli da je „pi*ka“, već da je „sisa“, ali koju god od tih reči da ste upotrebile, obe su nosile otrovnu žaoku.

Nasuprot tome, kada želimo nekog da pohvalimo, reći ćemo mu možda da je „do ja*a“. Ako je neko hrabar i preduzimljiv, drži do sebe, „kur*evit je“. Ako je suprotno od toga, onda govorimo o „pi*kici“. Fenomen željnog iščekivanja muškog naslednika i dalje traje, i kao što se „prvo pa muško“ ustalilo kao izraz velikog uspeha iz prvog pokušaja, tako će i porodica koja je dobila muškog naslednika srećno objaviti da je stigao mali „ku*onja“. Vest da je u porodicu prva stigla devojčica reći će sa vidljivo manje entuzijazma: „popišulja“. Kada nam je nekog preko glave poslaćemo ga u „pi*du materinu“. Kada se situacija neočekivano razreši u našu korist, odahnućemo i reći „hvala ku*cu“.

Kada je neki naš davni predak otkrio vatru, prestali smo da se plašimo mraka. Otkrio je točak, pa smo prestali da se plašimo udaljenih predela. Otkrili smo i oružje i prestali da se plašimo zveri. Ali očigledno strah i prezir prema ženskim intimnim delovima ne možemo da prevaziđemo.

Zbog toga mirne duše jednom rukom držimo burek a drugom listamo novine iz kojih nas gledaju slike osakaćenih tela u prvih par strana i slike razgolićenih tela u sredini. To varimo zajedno s burekom, ali i dalje ćemo gledati reklame za uloške sa plavom tečnošću jer nesvarljivo je i neshvatljivo gledati crvenu tečnost koja se razliva po ulošku. Plava boja je već druga stvar.

- Oglasi -

Dok svi znamo da polovina ljudske populacije u svakom mesecu par dana provodi krvareći, i da u tome nema ničeg dramatičnog jer tako ženski organizam funkcioniše (ne znamo svi, zapravo većina ne zna, o čemu svedoči slučaj momka koji se zapitao zašto se žene prosto ne stisnu, kao kad im se piški), svejedno im nećemo dozvoljavati pristup u crkvu jer su nečiste.

Čovek se pita što ne kontrolišemo bešiku
ČOVEK SE PITA ŠTO NE KONTROLIŠEMO BEŠIKUFOTO: SCREENSHOT

Teraćemo odrasle žene da se preznojavaju dok po kancelariji šapatom jedna od druge traže uložak ili tampon koji će potom pažljivo tutnuti u rukav, da neko slučajno ne bi shvatio sa kakvim namerama idu u toalet. Na kraju, potpuno ćemo zanemariti zdravlje žena u nastojanju da sakrijemo činjenicu da imaju menstruaciju.

Dok je tržište iz dana u dan preplavljeno novim verzijama svih proizvoda, tržište proizvoda za menstruaciju isto je ceo vek – tamponi, koje i dalje smatramo najvećom inovacijom na tom polju, stoje na rafovima u istom obliku nekih osamdesetak godina. I iako su dokazano opasni, o čemu svedoči slučaj manekenke koja je ostala bez obe noge i preživela sindrom toksičnog šoka, kao i svi slični slučajevi, žene će im i dalje masovno pribegavati, jer u ovom trenutku samo tamponi savršeno ispunjavaju našu potrebu da što bolje sakrijemo činjenicu da imamo menstruaciju.

Na stranu sindrom toksičnog šoka, proizvođači i danas ne osećaju potrebu da napišu koje sve supstance tampon sadrži, i više se polemike vodi o hemikalijama kojima se tretira džemper koji ste kupili, nego stvar koju redovno stavljamo u vaginu. Zbog toga što je omalovažavamo, zanemarujemo i što smo naučene da je se gadimo, izbegavamo odlazak kod ginekologa. Do trećeg februara trajaće Evropska nedelja prevencija raka grlića materice i ponovo će ginekolozi apelovati na žene da odlaze na redovne ginekološke preglede jednom godišnje, a žene ih opet neće slušati. U Srbiji je u 2016. godini samo 10 odsto žena starijih od 15 godina iskoristilo svoje pravo i obavilo redovan pregled.

Niste dužne da se ikome opravdavate zbog svojih delova tela niti da ljudima objašnjavate kako oni funkcionišu. Ali jednu stvar ste dužne, a to je da redovno odlazite na taj pregled. To je ljubav koju dugujete sebi i svojoj vagini.

izvor.zena.blic.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...