Ovo radite ako želite da vam dete bude zdravo

SAVETI RUSKOG PEDIJATRA

0

Čuveni ruski pedijatar ima jednostavne, a vrlo efikasne savete kako da u predstojećoj sezoni virusa, prehlada i gripa zaštitite svoje dete, ali i sebe

Ruski pedijatar Jevgenij Komarovski izuzetno je poštovan i cenjen među roditeljima zbog saveta o zdravlju dece.

Često drži predavanja u zemljama bivšeg SSSR o zdravoj ishrani mališana jer smatra da je to osnov, ne samo za zdrav organizam deteta, već i kasnije kada ono bude stasalo u odraslog čoveka.

– Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije kod dece već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmeh i vedro raspoloženje – poručio je roditeljima dr Komarovski.

 

unsplash.com -Deca treba da borave napolju važno je samo ih utopliti kad je hladno

Boravak napolju

Jesen je pred nama, a sa hladnijim danima počinje sezona prehlada i virusnih infekcija.

Tada, a to znaju svi roditelji, dete je 7 dana u vrtiću pa 2 nedelje kod kuće i tako ukrug. Pedijatri uglavnom daju manje-više slične savete pre svega izbegavanje gužvi čega se roditelji ne pridržavaju.

- Oglasi -

U ostalom pogledajte koliko je dece u tržnim centrima i u zatvorenom prostoru u kome virusi cirkulišu i lako se prenose.

Kao prvo i osnovno kako bi se deca zaštitila od gripa i drugih virusnih infekcija dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica ili autobus.

Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda a da to nije na otvorenom.

Za mene lično je tužan prizor kad vidim mališane na pokretnim stepenicama u tržnim centrima kako hrle u igraonicu samo zato što je napolju hladno.

Ja razumem da je roditeljima tako lakše, ali valjda bi im je zdravlje sopstvenog deteta na prvom mestu. To što je napolju hladno nikako ne treba da bude izgovor da dete držite u zatvorenom. Svaka šetnja po svežem vazduhu pa makar bila i kratka više će učiniti za njegovo zdravlje nego bilo kakvi vitamini kojima kljukamo decu – poručio je on.

On je naglasio da je tokom izlaska deteta po hladnom vremenu najvažnije dobro ga obući, sve ostalo su samo prazne priče i izgovori roditelja.

Ovo važi i kad dođe zima, a živa u termometru se spusti ispod nule.

Foto Pixabay
Autor/Izvor Srećna.Republika

- Advertisement -

Komentara
Loading...