OVO SU 5 NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA ZA PROLEĆNE BEBE

0

Ako očekujete prolećnu bebu, donosimo vam nekoliko predloga kojima je kao inspiracija poslužilo upravo ovo divno godišnje doba – proleće.

Maja

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od „izvornog“ jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime „tada“ najviše zastupljeno, ili pak na osnovu nekih verovanja koja još uvek nisu baš iskorenjena.

Veruje se stoga, da se ime Maja ili Maia, daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Iris

Pretpostavlja se da ime Iris vodi poreklo iz staro-grčkog jezika, te da potiče od imena mitološke boginje Iride, ili pak od imena „božije glasnice“ Iris, koja se kao svoj lični „simbol“ ima dugu.

U slobodnom prevodu, ime Iris ima značenje – „ona koja je srećna“; „ona koja je glasnik Boga“; „osoba koja je lepa kao cvet“; „ona koja je radosna i svetla kao duga“; „žena koja pleni lepotom„; „osoba koja je obasjana svim duginim bojama“; „duga“; „boja“; „sreća“. LJiljana, Lili Etimolozi smatraju da je ime LJiljana, poteklo od imenice „ljiljan“, a koja označava naziv cveta, a pre svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj deci nadenu ime koje je lepo, nežno i ljupko.

Ljiljana

Žensko ime LJiljana se novorođenim devojčicama daje pre svega zbog želje roditelja da one budu „lepe kao cvet“; „ljupke i nežne kao latice ljiljana“; „prefinjene“; „otmene“; „ljubazne“; „osobe koje su blage i plemenite“, ili „sve one ženske osobe koje pak jako lepo zrače unutrašnjom i skrivenom lepotom“.

Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta, tačnije biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

NJegovo „preneseno“ značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – „ona koja je lepa i nežna kao cvet“; „ona koja je zdrava i puna života“; „žena koja zrači energijom i koja je živahna“; „ona koja je uvek mlada“; „ona koja nikada neće ostariti (duhom)“; „ona koja je oličenje lepote i sreće“; „ona koja je jedra i nikada ne boluje“.

Vesna

Žensko ime Vesna je poreklom iz staro-slovenske grupe jezika, i pretpostavlja se da je ime pak i poteklo od imena slovenske boginje proleća, Vesne ili pak da je „izvedeno“ iz reči „vesnik“, a u značenju onaj koji najavljuje ili oglašava dolazak proleća; radosti i sunca.

Značenje imena Vesna, po pravilu se odnosi na onu žensku decu koja su – „rođena da donesu ili sreću ili radost“; kao i na „onu decu koja su vesnici proleća„; „onu decu koja su oličenje topline i svetlosti„; „na decu koja su srećna; vedra; razdragana; poletna; vedrog duha i čistog srca“.

 

- Oglasi -

BONUS

Staroslovenska ženska imena

 

Bojana – Staroslovenska boginja pobede.

Danica – U staroslovenskoj mitologiji Danica je mlađa sestra ili ćerka Sunca. Ona je boginja sutona i zaštitnica ljudskog sna.

Jelena – Ime najdostojnije kraljica i boginja. Nosile su je brojne krunisane žene.

Lela – Staroslovenska boginja šume. U mitologiji je opisana u liku divlje šumske devojke.

Tihana – Staroslovenska boginja sreće.

Vesna – Staroslovenska boginja proleća. Zamišljena je kao devojka čudesne lepote s cvetom u kosi koja svetu donosi živost i radost, u levoj ruci drži buket cveća, a na kažiprstu desne ruke stoji joj lastavica.

Staroslovenska muška imena

Davor – Staroslovenski bog rata. Ovo božanstvo navodno je imalo sedam glava i sedam mačeva za pojasom i osmi mač u rukama.

Darko – Onaj koji daruje i nesebično deli.

Vid – Izvedeno iz latinskog jezika i znači “život“. Njegov kult je posebno raširen u slovenskim zemljama zbog toga što je povezivan sa staroslovenskim bogom proricanja i ratne pobede Svetovitom (Svantevidom, Svevidom).

Vladislav – Slovensko i srpsko ime koje znači “onaj koji poseduje slavu, slavan”.

IZVOR .Žena.hr

- Advertisement -

Komentara
Loading...