OVO SU 5 NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA ZA PROLEĆNE BEBE

Ako očekujete prolećnu bebu, donosimo vam nekoliko predloga kojima je kao inspiracija poslužilo upravo ovo divno godišnje doba – proleće.

Maja

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od „izvornog“ jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime „tada“ najviše zastupljeno, ili pak na osnovu nekih verovanja koja još uvek nisu baš iskorenjena.

- Oglasi -

Veruje se stoga, da se ime Maja ili Maia, daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Iris

Pretpostavlja se da ime Iris vodi poreklo iz staro-grčkog jezika, te da potiče od imena mitološke boginje Iride, ili pak od imena „božije glasnice“ Iris, koja se kao svoj lični „simbol“ ima dugu.

U slobodnom prevodu, ime Iris ima značenje – „ona koja je srećna“; „ona koja je glasnik Boga“; „osoba koja je lepa kao cvet“; „ona koja je radosna i svetla kao duga“; „žena koja pleni lepotom„; „osoba koja je obasjana svim duginim bojama“; „duga“; „boja“; „sreća“. LJiljana, Lili Etimolozi smatraju da je ime LJiljana, poteklo od imenice „ljiljan“, a koja označava naziv cveta, a pre svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj deci nadenu ime koje je lepo, nežno i ljupko.

Ljiljana

Žensko ime LJiljana se novorođenim devojčicama daje pre svega zbog želje roditelja da one budu „lepe kao cvet“; „ljupke i nežne kao latice ljiljana“; „prefinjene“; „otmene“; „ljubazne“; „osobe koje su blage i plemenite“, ili „sve one ženske osobe koje pak jako lepo zrače unutrašnjom i skrivenom lepotom“.

Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta, tačnije biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

NJegovo „preneseno“ značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – „ona koja je lepa i nežna kao cvet“; „ona koja je zdrava i puna života“; „žena koja zrači energijom i koja je živahna“; „ona koja je uvek mlada“; „ona koja nikada neće ostariti (duhom)“; „ona koja je oličenje lepote i sreće“; „ona koja je jedra i nikada ne boluje“.

Vesna

Žensko ime Vesna je poreklom iz staro-slovenske grupe jezika, i pretpostavlja se da je ime pak i poteklo od imena slovenske boginje proleća, Vesne ili pak da je „izvedeno“ iz reči „vesnik“, a u značenju onaj koji najavljuje ili oglašava dolazak proleća; radosti i sunca.

Značenje imena Vesna, po pravilu se odnosi na onu žensku decu koja su – „rođena da donesu ili sreću ili radost“; kao i na „onu decu koja su vesnici proleća„; „onu decu koja su oličenje topline i svetlosti„; „na decu koja su srećna; vedra; razdragana; poletna; vedrog duha i čistog srca“.

 

BONUS

Staroslovenska ženska imena

 

Bojana – Staroslovenska boginja pobede.

Danica – U staroslovenskoj mitologiji Danica je mlađa sestra ili ćerka Sunca. Ona je boginja sutona i zaštitnica ljudskog sna.

Jelena – Ime najdostojnije kraljica i boginja. Nosile su je brojne krunisane žene.

Lela – Staroslovenska boginja šume. U mitologiji je opisana u liku divlje šumske devojke.

Tihana – Staroslovenska boginja sreće.

Vesna – Staroslovenska boginja proleća. Zamišljena je kao devojka čudesne lepote s cvetom u kosi koja svetu donosi živost i radost, u levoj ruci drži buket cveća, a na kažiprstu desne ruke stoji joj lastavica.

Staroslovenska muška imena

Davor – Staroslovenski bog rata. Ovo božanstvo navodno je imalo sedam glava i sedam mačeva za pojasom i osmi mač u rukama.

Darko – Onaj koji daruje i nesebično deli.

Vid – Izvedeno iz latinskog jezika i znači “život“. Njegov kult je posebno raširen u slovenskim zemljama zbog toga što je povezivan sa staroslovenskim bogom proricanja i ratne pobede Svetovitom (Svantevidom, Svevidom).

Vladislav – Slovensko i srpsko ime koje znači “onaj koji poseduje slavu, slavan”.

IZVOR .Žena.hr
Komentara
Loading...