Ovo su najvažnije rutine za vašu bebu !

0

Rutine su jako važne za bebu a i za raditelje ! 

Bebe razvijaju osećaj sigurnosti i poverenja kad imaju ustaljene navike. Ova osećanja ljubavi i navika će ostati izražene kod vašeg deteta dugi niz godina.

Hrana – zašto je tačan raspored obroka toliko važan?

Vaše dete provodi dosta vremena u obrocima – ako se pridržavate regularne rutine, dokazano je da će beba biti srećnija i opuštenija, a ako dojite, vaše mleko će biti hranjivije, . Čim vidite da je vaše dete gladno, nahranite ga. Ako se vaše dete lako uznemiri, hranite ga u prostoriji sa manje svetla, ne gledajte televiziju niti odgovarajte na mailove, jer ako to radite tokom hranjenja šaljete mu poruku da nije dovoljno bitno za vas.

Ne nervirajte se, ako vaše dete ne traži da jede na svaka tri sata. Rutina nije isto što i raspored.

Kupanje

- Oglasi -

može za bebu da predstavlja osvežavajuće jutarnje buđenje ili lepu pripremu za počinak, zavisno od toga da li vašu bebu kupanje stimuliše ili opušta. Temperament bebe i vaš lični raspored će odrediti vreme kupanja.

Ne nervirajte se ako se u početku vašem detetu kupanje ne dopada. Svlačenje i kvašenje može biti jako stresno za vaše dete. Ako vidite da mu stvarno ne prija, kupajte ga toplim sunđerom nekoliko dana. Imajte na umu da tek rođena deca ne bi trebalo da se kupanju svaki dan.

Spavanje

Smestiti dete u krevet je možda najvažnija dnevna rutina. Vaša beba će imati bolji san, ako je u krevet smeštate u isto vreme. Najbolje je da to bude između 19 i 20 h. Ako premorite bebu tokom dana, biće i većih problema priuspavljivanju. Prepoznajte znake umora na vreme: spušteni kapci, trljanje očiju, plačljivost i zevanje. Sat vremena pre spavanja započnite sa rutinom, ona može da uključuje kupanje, masažu, uspavanku, čitanje knjiga. Potrudite se da pred spavanje čitate nešto smirenim glasom. Čitanje pred spavanje nije najbolje vreme da čitate vesele priče glasno, jer to može uzbuditi i rasaniti vašeg mališana.

I naravno IGRA !

Tri načina da stimulišete bebu –  čitajte joj, pokazujte joj nove igračke i pustite je da se valja po podu. Nemojte da koristite ovo vreme da pospremate sobu i pričate telefonom, budite prisutni za svoje dete, nemojte samo dodati igranje na podugačku listu dnevnih obaveza. Ne paničite ako je pažnja vašeg deteta kratka – to je normalno. Pet do deset minuta igre za tek rođeno dete je mnogo. Oni su jako osetljivi na boje, zvuke i svetlost. Počeće da kolutaju očima i izgledaju nezainteresovano kad im je dosta zabave.

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...