Ovo su najveće GREŠKE koje roditelji prave kada stavljaju decu na spavanje !!

0

Koliko god se trudili, neke bebe kao da to odbijaju. Zašto? Pa, možda ste vi krivi. Proverite savete stručnjaka.

1. Očekujete da beba odmah spava celu noć
To nije toliko pogrešno, koliko neshvaćano. Odrasli mogu spavati kao bebe, ali bebe ne mogu spavati kao odrasli. Sve dok bebe ne budu stare između 8 i 12 nedelj, nemojte to ni očekivati od deteta.

2. Koristite krevetić kome ograda može da se spušta

Od 2011. godine novi je standard da se stranice krevetića ne mogu spuštati, a u SAD-u su takvi i povučeni sa tržišta. No, to puno roditelja ne shvata. Takvi su krevetići ocenjeni kao nesigurni.

3. Ne držite se rutine odlaska na spavanje

Čak i ako je u pitanju novorođenče, trebalo bi da budete dosledni. Koliko god jednostavno zvučalo, doslednost u rutini ključno je da dete nauči da spava. Izradite plan koji će vam odgovarati i držite ga se svake večeri.

4. Stavljate dete u krevet sa bočicom

Ako su to vama radili vaši roditelji ne znači da je to dobro. Želite izbeći detetovu zavisnost o hranjenju kako bi utonulo u san. Osim toga, ne želite da se dete samo hrani tokom noći. Ne samo što rizikujete razvoj karijesa, nego i opasnost od gušenja. Sudeći prema stručnjacima, detetu retko treba noćno hranjenje nakon 9. meseca.

5. Dozvoljavate detetu starijem od 3 meseca da zaspe pre nego što ga stavite u krevet

- Oglasi -

Primamljivo je nositi i maziti dete pre nego što ga stavite u krevet, ali dete bi u krevetić trebalo staviti dok je budno. Može biti sneno, ali budno. Ako zaspe pod okolnostima koje ga ne okružuju kada se preko noći probudi, neće biti u stanju ponovo se samo uspavati.

6. Stavljate plišane igračke, jastučiće ili deke u krevetić

Izbegavajte te stvari dok dete ne navrši barem 6 meseci. Želite stvoriti sigurno okruženje, a idealno je da dete spava na leđima u vreći za spavanje, bez nepotrebnih stvari.

7. Dozvoljavate novorođenčetu da spava u autosedalici

Većina beba će zaspati dok se voze u autu, ali to može biti problem jer nemaju kontrolu nad vratom. Može se dogoditi i da glavica padne napred, pa joj brada stoji na prsima, što može otežati disanje.

8. Dopuštate da se premori

Neka deca ne pokazuju znakove umora zevanjem, nego divljanjem i hiperaktivnošću. Naučite znakove koje vam dete daje i stavite ga u krevet pre nego što postane premoreno, jer će tako teže zaspati.

9. Previše slušate tuđe savete

Preopterećeni ste? Možda je razlog u tome što slušate druge ljude umesto svoju intuiciju. Prestanite da slušate savete baka i deka koji govore šta bi trebalo da radite. Prestanite da slušate prijateljice koje kažu da njihovo dete spava celu noć od prvog
dana. Sve dok je dete normalno i zdravo, znači da radite pravu stvar. Svako je dete posebno, a vi najbolje znate šta mu odgovara.

izvor.

- Advertisement -

Komentara
Loading...