OVO SU VAŽNI GINEKOLOŠKI PREGLEDI I ONI VAS OČEKUJU POSLE POROĐAJA

Obavezan prvi pregled kod ginekologa se obavlja četiri do šest nedelja posle porođaja kako bi se proverio fizički oporavak od trudnoće i porođaja, proverilo emotivno stanje i pružili saveti za ubuduće koji su neophodni i koji vas interesuju.

Bitno je da lekar bude siguran da ste dobro, kako fizički, tako i emotivno – nakon stresova trudnoće, porođaja i činjenice da ste postali roditelj malom biću.

Manuelni ginekološki pregled
Tokom manuelnog pregleda karlice, vaš lekar će želeti da vidi da li su sve ogrebotine, modrice i rane nestale i da li je sve na svom mestu. U kakvom je stanju grlić materice. Ako je vaš grlić materice oporavljen, možete uzeti Papa bris. Ispitaće i vaš perineum ako ste imali epiziotomiju ili cepanje. Proveriće dobro i stomak, a ako ste imali carski rez onda će pregledati ožiljak da vidim kako napreduje lečenje.

Pregled grudi
Potrebno je da proverite grudi. Ako dojite, lekar će pregledati grudi da vidi da li ima zakrčenih kanala, što može dovesti do infekcije kao mastitisa. Ako ne dojite bebu, on će želeti da bude siguran da ne postoje kvržice ili bol u oblasti koje bi mogle ukazivati na infekciju. Takođe će želeti da dođete na novi pregled po prestanku dojenja.

Koja pitanja će ginekolog da vam postavi na prvom pregledu

Nekoliko stvari koje će zanimati će vašeg ginekologa na prvom pregledu posle porođaja:

-Kakav je bio vaš porođaj (ako ginekolog nije vodio vaš porođaj), te imate li sad ikakve tegobe?
-Koje simptome postporođajnog oporavka imate, da li krvarite povremeno, imate li nelagodnost i bolove u stomaku, bolove u vagini i tokom mokrenja, bolovi prilikom pražnjenja creva ili bolove u grudima. Sada je pravo vreme da sa ginekologom porazgovarate o svim sitnicama koje vam nisu jasne i da se raspitate o daljoj brizi o svom reproduktivnom zdravlju.
-Kako se emotivno osećate? Ginekolog će u razgovoru sa vama saznati kako se borite sa roditeljstvom i novim načinom života koju donosi beba. Važno je da ginekolog i pedijatar na prvom pregledu u savetovalištu ustanove psihičko stanje majke kako bi se izbegao teži oblik postporođajne depresije.
-Kako ste se snašli sa dojenjem, ako dojite?
-Ginekolog će razgovarati sa vama o kontraceptivnim metodama i koje su idealne za vas trenutno.
-Da li je sada pravo vreme da stupite u seksualne odnose posle porođaja? Mnoge žene nemaju potrebu mesecima posle porođaja za seksualnim odnosima. Nakon potvrde ginekologa da možete da se upustite u seksualne odnose, ako ne osećate potrebu, ne brinite. Uskoro ćete se i vi vratiti starom načinu života.
-Ishrana i vežbe, uključujući Kegelove vežbe koje će vam pomoći da ojačate mišiće vagine.

Šta još može ginekolog da uradi na prvom pregledu

Pre nego što završi pregled ginekolog će vam možda i preporučiti laboratorijske analize, ako je potrebno. Ako ste bili anemični tokom trudnoće ili ste izgubili dosta krvi tokom porođaja, ginekolog će predložiti analizu krvi da proveri anemiju. Ako ste imali gestacijski dijabetes takođe će predložiti kontrolu šećera u krvi, kao i proveriti reakciju vašeg organizma na opterćenje šećerom i hormonski status štitne žlezde ako je bio poremećaj u trudnoći. Predložiće sledeći ginekološki pregled shodno trenutnom stanju.

Sada je prava prilika da pitate ginekologa sve što vas interesuje o lekovima protiv bolova, o ishrani, o rekreaciji, o seksualnom životu i kontracepciji. Nemojte uzimati nikakve lekove pre saveta sa svojim ginekologom, naročito ako dojite.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

 

 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...