OVO SVE MOŽE DA VAS IZNENADI PRI POROĐAJU

0

Da baš ovo i nemojte se uplašiti i stideti 

1. Gubitak pamćenja
U toku trudnoće nabavili ste mnogo literature o porođaju, sve ste iščitali i zapamtili do poslednjeg slova, i mislite da ste potpuno spremni za najveći “ispit”. Međutim, kada trudovi započnu i porođaj se “zahukta”, žena uglavnom ne može ničega da se seti i oseća se kao da su joj isprali mozak. Kroz ovo iskustvo prođe većina porodilja, jer se sva energija preusmerava na istiskivanje bebe, a ako vam je teško da poverujete u ovaj fenomen, znajte da ne biste bili u stanju da izgovorite azbuku dok vas neko udara čekićem po glavi.

2. Napad povraćanja
Nekim ženama se dešava da u toku porođaja osete veoma jaku mučninu i ne mogu da je se oslobode sve dok ne povrate. Jedna novopečena mama tu pojavu je opisala ovako: “To je užasan osećaj, kao kada ste patili od jutarnje mučnine, samo deset puta jače!” Nagon za povraćanjem u toku porođaja izazvan je mnogim faktorima. Jedan od njih je epiduralna anestezija koja izaziva nagli pad krvnog pritiska, a ta pojava opet izaziva mučninu. Međutim, nagon za povraćanjem može da se pojavi i zato što trudovi zaustavljaju sve ostale telesne funkcije uključujući i varenje.

3. Drhtavica i cvokotanje
Ženi nije hladno, ali drhti celim telom i zubi joj cvokoću. “Ovo se dešava polovini žena kojima sam pomagala u porođajnoj sali”, kaže babica Marija. Nije potpuno jasno zbog čega dolazi do napada drhtavice, jer u toku porođaja temperatura tela raste, ali nedavno sprovedene naučne studije, pokazuju da se to dešava zbog nekompatibilnosti krvi. Naime, u toku porođaja mala količina bebine krvi uđe u majčin krvotok, pa ukoliko krvne grupe nisu iste, pojaviće se drhtavica.

4. Pretvaranje u “đavolicu”
Nije retka pojava da se žena, koja je inače pristojna, fina, mirna i povučena, u porođajnoj sali pretvori u pravu prostakušu koja psuje, viče i udara sve oko sebe. “To se dešava gotovo svim ženama. Međutim, mi se ne ljutimo na njih jer znamo da one to ne čine svesno.” Naime, u toku porođaja, u krvotok žene se izlučuju velike količine progesterona i estrogena koji utiču na promenu psihe i ponašanja.

5. Ispuštanje gasova
Za većinu žena, najveća sramota koja može da joj se desi jeste da ispusti “goluba” na javnom mestu, u prisustvu ljudi. Međutim, u toku porođaja to je sasvim normalna i česta pojava. Kako se beba kreće kroz porođajni kanal, tako pritiska i organe na koje nailazi. U jednoj fazi porođaja, taj pritisak je najizraženiji na debelo crevo i anus, tako da nije teško zaključiti šta može da se dogodi usled naprezanja.

6. Odbojnost prema bebi
Ova pojava je naročito izražena među prvorotkinjama. Mlade mame očekuju da njihova beba izgleda kao sa reklame za bebi kozmetiku, pa se neke od njih razočaraju kada ugledaju svoju novorođenu bebu. Sve bebe su pomalo ružnjikave jer im je koža crvenkasta ili plavkasta, naborana, nosići im izgledaju veliki, a oči sitne… Međutim, sve će se to veoma brzo promeniti i beba će svojoj mami postati najlepša na svetu.

 

 

Komentara
Loading...