OVO SVE TREBA DA ZNATE : Prirodne metode ublažavanja porođajnog bola

Za mnoge trudnice, pojam porođaja izjednačen je s pojmom bola. Nema sumnje da bol čini značajan deo porođaja – nekoliko je trudova bolno, ali priče o patnjama pri porođaju preterane su i uzrokuju nepotrebnu brigu i stres kod trudnica.

Mnoge će žene tokom svog života osetiti različite stepene bola i na osnovu njih stvoriti ideju o vlastitim granicama izdržljivosti. Kako bilo, bol pri porođaju je jedinstvena i, već samim time što ne signalizuje da nešto nije u redu, nego je uzrokovana kontrakcijama materice, povlačenjem cerviksa, a u drugoj fazi širenjem porođajnog kanala, karlice i vagine kako bi beba mogla izaći.

Važno je znati koje su metode protiv bola dostupne i koje vam od njih odgovaraju. Uzmite u obzir prednosti i moguće nedostatke svake metode, pažljivo razgovarajte o njima s doktorom, babicom… Ako se nadate prirodnom porođaju, važno je saznati da li je potrebno vežbati određene tehnike za lakši porođaj ili trebate li organizovati kakvu opremu pre nego ćete roditi.

PRIRODNE METODE UBLAŽAVANJA BOLA

Prirodne (alternativne, nefarmakološke) metode protiv bola, smiruju i opuštaju, ali ne zaustavljaju svu bol. Ipak, smanjujući pritisak, one povećavaju prirodnu granicu organizma za borbu s bolom. Neke od ovih tehnika trebate praktikovati pre porođaja.

Pokreti
Promene položaja, micanje, pogotovo tokom rane faze porođaja, mogu pomoći pri redukciji bolova u leđima. Pokušajte zauzeti različite položaje tokom trudova, koristeći jastuke ili loptu za rađanje, kao oslonac dok ne pronađete položaj koji vam najviše odgovara.

- Oglasi -

Voda
Korištenje vode za opuštanje i smanjivanje bola tokom porođaja, vrlo je često pojava poslednjih nekoliko godina. Voda podupire telo i opušta ga, bilo da ste u kadi ili u porođajnom bazenu.

Topla voda stimuliše proizvodnju endorfina uzrokujući smanjenje bola. Neke bolnice danas imaju prostorije u kojima je moguće rađati u vodi. Porođaj u vodi treba se odvijati pod nadzorom babice ili doktora obučenih za takvu vrstu porođaja, uz posebne uslove koji su neophodni. Ukoliko vam je potreban konstantan CTG nadzor deteta ili u slučaju da ste primili epiduralnu anesteziju, nećete, nažalost, moći leći u bazen. Važno je i slediti uputstva babice ili doktora o ostanku ili izlasku iz vode.

Tehnike opuštanja
Učenjem opuštanja, fizički i mentalno ublažićete napetost. Ako su vam um i telo opušteni, moći ćete tokom porođaja «raditi zajedno s trudovima» – bolje nego protiv njih, čime ćete smanjivati i bolove.

Aromaterpija
Ova tehnika uključuje uporabu esencijalnih ulja biljaka (kao što je npr. lavanda), a može biti primenjivana u kombinaciji s masažom kako bi se povećao opuštajući učinak. Alternativno, ulja mogu biti korištena i u ovlaživačima vazduha, za opuštanje.

Masaža
Masažom povećavamo toplinu u potkožnom tkivu, a pretpostavlja se da se na taj način povećava i nivo endorfina koji su naše biološke ubice bola. Masažu vam može pružiti vaš partner, partner na porođaju ili kvalifikovani maser.
Tokom prve faze porođaja, masaža leđa i ramena može biti vrlo opuštajuća. Kasnije, posebne tehnike kružne masaže i laganog pritiska donjeg sakralnog područja leđa, mogu biti vrlo korisne.

Izvor: ljepota.ba, Đ.S.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)