OVO SVE UTIČE NA BEBINU TEŽINU !!

0

Jedna od najvažnijih roditeljskih briga je koliko često treba hranite bebu, kao i koliko će ona da dobija na težini…

Šta još može da utiče na rast?

Ako se vaša beba rodila u predviđenom terminu, ali male porođajne težine – što je, možda, posledica problema sa posteljicom, moguće je da bude vrlo zahtevna, pa da pohlepno jede prvih nekoliko nedelja, kako bi nadoknadila težinu koju je trebalo da dobije pre rođenja. U svakom slučaju, ako je biološki predviđeno da vaša beba bude veća, ona će vrlo brzo posle porođaja da dobija na težini i visini.

1. Temperament
Na težinu bebe takođe utiče i temperament. Da li vaša beba puzi unaokolo već sa šest meseci, ili je savršeno srećna ako samo sedi i igra se sa svojim igračkama, a već joj je deset meseci? Ako je vaša beba aktivna i mobilna, ona će da troši kalorije mnogo brže nego beba koja mirno sedi na jednom mestu. Ali, čim beba počne da hoda, najčešće nestanu svi tragovi onih slatkih “buhtlica” na nogama.

2. Bolesti
Ako je, kojim slučajem, u prvih nekoliko nedelja posle porođaja vaša beba bila bolesna, moguće je da usporeno dobija na težini, a katkad čak i da gubi na težini. Isto tako, ako vaše dete pati od nekih problema pri hranjenju – na primer, ima rascepljeno nepce, biće joj potrebna posebna briga i način ishrane.

3.Ishrana je značajan faktor koji utiče na to koliko će dete rasti u budućnosti. Taj proces počinje još za vreme majčine trudnoće kada ishrana može značajno uticati na rast deteta u budućnosti. Osim toga, u toku ranog detinjstva, deca bi trebalo da pravilno menjaju način ishrane u skladu sa svojim uzrastom. Već sa šest meseci, deca bi morala da postepeno počnu unositi čvršću hranu koja se u početku gnječi da bi se kasnije unosila u sve većim komadima. U osmom mesecu života, deca bi trebalo da počnu da jedu i meso, a postupnost i pravilnost čitavog procesa, značajno utiču na buduće zdravlje, pa i visinu deteta.

Šta određuje težinu?

1.. Pol 

Tablice rasta prema kojima se izračunava napredovanje deteta, razlikuju se za dečake i devojčice, jer i jedni i drugi dobijaju na težini na drugačiji način, i u drugačije vreme. Dečaci su najčešće teži i viši od devojčica istog uzrasta.

2. Genetika

Vaša beba je nasledila gene od vas, i od svog oca, pa upravo Zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji rasteti geni igraju veliku ulogu u određivanju njene težine i visine. Dvoje sitnih i mršavih ljudi najčešće mogu da očekuju da će imati sitnu bebu, manje telesne težine, dok će visoki, snažno građeni roditelji najverovatnije imati težu i višu bebu. Metabolizam vaše bebe (koji je isto tako određen rođenjem) će takođe odrediti hoće li vaša beba kada poraste moći da jede šta god poželi, a da se pritom ne udeblja, ili će morati da pazi šta jede.

 

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online