Ovu stvar koja je važna za razvoj kao i hrana roditelji zaboravljaju, a to NIKAKO ne bi smeli

0

Nekada se igra podrazumevala – deca su uz minimum igračaka sama sa drugarima ili braćom i sestrama inicirala i smišljala igre. Dobacivanje loptom u dvorištu, šugice ili žmurke u parkiću, jedna ili dve jednostavne lutke i pun dan zabave je tu. Zato danas deluje pomalo neobično to što stručnjaci moraju da podsećaju roditelje da decu treba pustiti da se igraju, a ne pretrpavati njihovo vreme raznim organizovanim aktivnostima ili još gore dati im u ruke razne gedžete i elektronske ekrane. Posebno je veliki značaj igre u periodu ranog razvoja – prve 3 godine u životu deteta. Već od rođenja deteta, roditelj ima veliku šansu da kroz igru učvrsti vezu sa detetom, ulije mu osećaj sigurnosti i topline i da stimuliše učenje i detetov razvoj.

U zavisnosti od uzrasta deteta, menja i se potreba za vrstom igre. Bebama će prvo pažnju privući mekane igračke različitih oblika, na primer „visilice“ iznad krevetića koje se okreću uz zvuk nežne muzike. Kako beba raste, tako se njena interesovanja šire, a osim predmeta oko njih, zabavlja ih igra otkrivanja sopstvenih stopala kao i razne aktivnosti sa roditeljima i starateljima – ljuljuškanje, „letenje“ u rukama odraslih ili igra skrivanja lica. Bebu treba stavljati na stomačić i na dohvat ruke joj staviti zanimljive i bezbedne predmete koji će privući njenu pažnju i pomoći joj da vežba motoriku.

Malo veća deca vežbaju prve korake upravo kroz igru. Takođe će ih oduševiti aktivnosti sa vodom, balončići od sapunice ili aktivnosti sa loptom. Deca ovog uzrasta su sve aktivnija ali im je neophodan nadzor roditelja jer njihove istraživačke ambicije ponekad prevazilaze njihove sposobnosti pa je važno da budu u bezbednom okruženju.

Za decu vrtićkog uzrasta su odlične slagalice, igra sa plastelinom, bojenje i crtanje. Kroz ove zabavne aktivnosti oni unapređuju finu motoriku i lagano se pripremaju za aktivnosti koje ih očekuju kako se približava školski uzrast.

Postoje igre u kojima treba da učestvuju i roditelji, ali i one gde su mama i tata samo inicijator ili „nadzor“ a deca se igraju samostalno. Igranje je povezano i sa fizičkom aktivnošću – kad god je izvodljivo, potrudite se da dete bude napolju – park, obala reke ili obližnji sportski teren mnogo su bolje okruženje od zatvorenih prostora ko što su stanovi, igraonice ili tržni centri. Što više slobodne igre kao što je tčanje, skakanje, pentranje, dobacivanje loptom – sve su to aktivnosti koje bukvalno ne koštaju ništa a donose neprocenjivu vrednost za psihofizički razvoj deteta.

Mnogo se govori i o samim igračkama – čest je slučaj da dete dobije poklon – neku skupocenu igračku koja je baš u trendu i da je jednostavno ostavi sa strane a ceo dan se igra praznom kutijom ili šarenom kesom u koju je bila zapakovana. Obični kućni predmeti – kutije, posuđe, štipaljke, odeća, list papira i par bojica – mogu biti više nego dovoljni za odličnu zabavu. Naravno da ne treba deci braniti da imaju i neke složenije ili skuplje igračke – ali zaista nije potrebno opterećivati budžet i zatrpavati dete gomilom plastike. Kad se radi o igrama i igračkama, izbegavajte stereotipe vezane za pol deteta. Sasvim je ok da devojčica igra fudbal ili vozi kamiončić a da se dečak igra sa kolicima za bebu ili mini kuhinjom.

Deca se razlikuju, pa tako i njihova aktivnost i interesovanja. Ljudi iz detetovog okruženja treba da obrate pažnju u slučaju da dete ne pokazuje intersovanje za igru uopšte, ili da se njegov interes smanjuje umesto da raste kako dete postaje starije. Dete ne treba terati da se igra, već se treba prilagoditi njegovom prirodnom ritmu i interesovanjima. Organizovanje „sastanaka za igru“ sa drugom decom može da bude dobra ideja, važno je samo uvek se prilagodititi detetu i njegovim interesovanjima a ne nametati ritam roditelja. Kod starije dece sasvim je ok uključiti se u razne organizovane aktivnosti u predškolskoj ustanovi ili van nje(ples, muzika, crtanje, sportska aktivnost) – ali na prvom mestu treba imati na umu da igra treba da ostane igra a ne nametnuta obeveza! Korisne savete u vezi razvoja kroz igru u različitim fazama razvoja, kao i predloge za konkretne aktivnosti ili rekvizite za igranje, možete naći ovde.

promo izvor.blic

 

Komentara
Loading...