Patološki nizak rast kod dece! dr Vesna Cvetković, pedijatar endokrinolog (VIDEO)

0

Patološki nizak rast kod dece! Odnosi se na situaciju u kojoj deca imaju znatno nižu visinu u odnosu na prosečnu visinu za svoju starosnu grupu.

Ova pojava može biti uzrokovana raznim zdravstvenim stanjima ili faktorima koji utiču na rast i razvoj deteta.

Evo nekoliko mogućih uzroka patološki kratkog rasta kod dece: dr Vesna Cvetković

#Genetski faktori:

Niska visina može biti rezultat genetskih faktora. Ako su roditelji relativno niski, veća je verovatnoća da će i njihova deca biti niža od proseka.

#Hormonski problemi:

Hormoni igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju deteta. Određeni hormonski poremećaji kao što su nedostatak hormona rasta, hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde) ili poremećaji hormona gonada mogu uzrokovati nizak rast kod dece.

3Hronične bolesti:

Dugotrajne bolesti kao što su celijakija, hronična bolest bubrega ili inflamatorne bolesti creva mogu uticati na apsorpciju hranljivih materija i pravilan rast.

3Loša ishrana:

Nedovoljan unos hranljivih materija u ishrani može ograničiti rast i razvoj deteta. Nedostatak proteina, vitamina i minerala može negativno uticati na rast kostiju i mišića.

3Psihološki faktori:

Emocionalni stres, zlostavljanje ili zanemarivanje mogu imati negativan uticaj na rast i razvoj dece.

Ako primetite da je vaše dete znatno niže od svojih vršnjaka ili ako ste zabrinuti za njegov rast, važno je da se konsultujete sa pedijatrom ili endokrinologom.

Lekar će obaviti detaljan pregled, uzeti anamnezu i može naručiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok niskog rasta i preporučio odgovarajući tretman ili intervenciju.

Foto FreePik
Komentara
Loading...