PEDIJATRI ! Mitovi O Nezi Bebe Koje Morate Da Ignorišete

0

Pedijatri širom sveta pokušavaju da obore neke ustaljene mitove kad je reč o nezi beba.

1) Pamučne pelene protiv ojeda

Beba može da dobije crvenilo po guzi zbog agresivnog dejstva amonijaka koga ima  u mokraći i mikroorganizama prisutnim u stolici. Problem, dakle, uglavnom nastaje u kontaktu između kože i prljave pelene.

Pamučne pelene, koje neki smatraju boljima kako bi se pospešilo ozdravljenje, zapravo, pogoršavaju problem jer povećavaju vlažnost na tom delu tela. Kao posledica toga, s jedne strane stvaraju sredinu koja se adaptira na razmnožavanje bakterija, a s druge strane, održavaju kožu vlažnom.

Osip zbog pelena leči se kremama na bazi cinkovog oksida, a, u težim slučajevima, antifungicidima i antibioticima, isključivo po savetu pedijatra. Prednost pamučnih pelena leži u finansijskim razlozima.

2) Lečenje akni

Akne kod novorođenčeta su, sa medicinske tačke gledišta, sasvim bezazlene i nastaju usled majčinog estrogena koji je prešao u bebu tokom trudnoće. Nije im potrebno nikakvo posebno lečenje. Obično spontano nestanu do kraja prvog meseca života. U vodu za kupanje se, tokom letnjeg perioda, može pomešati pirinčani skrob, da bi se ublažile sitne bubuljice koje nastaju usled vrućine, a koje se ponekad formiraju na telu kao reakcija na spoljašnju visoku temperaturu.

3) Bez kupanja sve dok ne otpadne pupak

Nekada se mislilo da je bolje sačekati da otpadne ceo pupak pre nego što počnete da kupate bebu.

- Oglasi -

Najnovije mišljenje je da beba može ući u kadicu za kupanje već prvog dana kad stigne kući iz porodilišta.

Važno je da se pupak koji još nije otpao dobro osuši posle kupanja, i uvije u sterilnu gazu.

Ne treba koristiti nikakva dezinfekciona sredstva. Pupak ne treba brisati, već laganim pokretima tapkati.

4) Umakanje cucle u med

Do pre 30-ak godina sasvim normalna praksa je bila umočiti cuclu u nešto slatko, na primer, med, kako bi se beba umirila i uspavala. Ovo se uopšte ne preporučuje, pre svega zato što med kao namirnica nije preporučljiv za bebe mlađe od godinu dana i zato što može da sadrži otrov botulin. Ne treba cuclu umakati ni u šećer, jer, pored toga što je sasvim beskoristan za rast bebe, na taj način je navikavate na slatko. Šećer kao i med izaziva kvarenje zuba.

5) Za bol u uhu – kap-dve mlakog ulja

Nikada i ni u kom slučaju ništa ne treba stavljati u bebino uvo, osim ako nije lekar prepisao. Postoji rizik od povrede bubne opne koja može imati ozbiljne posledice na čulo sluha. Kad se pojavi bol u ušima uvek treba da potražite savet lekara, zato što, u nekim slučajevima, pomaže samo antibiotik. Da bi se bebi smanjio bol do odlaska kod lekara, možete dati malo paracetamola.

6) Temperatura – led na glavu

Led na glavu – nikako! Na taj način dolazi do naglog obaranja temperature što može imati više štete nego koristi. Povišena temperatura kontroliše se uz pomoć paracetamola. Beba ne treba da je pretoplo obučena, a u sobi ne bi trebalo da bude više od 21 stepena Celzijusa. Dajte bebi često da pije tečnost, dovoljna je i samo voda na sobnoj temperaturi, a ako beba doji, nudite joj da sisa češće nego uobičajeno.

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...