PELENA PREKO KOLICA ! NE NIKAKO EVO I ZAŠTO !!

0

Iako možda mislite da ćete na taj način zaštititi bebu od sunca i toplote, nikada ne biste smeli da prekrivate dečija kolica ćebetom, pelenom ili nečim sličnim. Eksperti kažu da to može imati fatalne posledice!

 

Ovo nikako ne smete da radite!

Čak i veoma tanak pokrivač, poput onog od providnog muslina, može dramatično da povisi temperaturu u kolicima i poveća rizik od sindroma iznenadne smrti kod beba .

Švedski istraživači na čelu sa pedijatrom Svanteom Norgenom, otkrili su da pokrivač od muslina ili ćebe u velikoj meri usporavaju cirkulaciju i stvaraju nepodnošljivu vrućinu.

Oni su testirali svoje tvrdnje i otkrili da je u prekrivenim kolicima koja su ostavljena na suncu, temperatura za 15 stepeni više od onih koja nisu pokrivena.

Pored toga što prekrivač stvara ekstremnu vrućinu, jako je teško videti šta beba radi u svakom trenutku.
Roditeljima se preporučuje da ne izvode bebu napolje između 11 i 17 časova i naravno, da nikada ne prekrivaju kolica.

BONUS TEKST ŠTA JOŠ TREBA DA ZNATE ! 

Poželjno je da da beba bude u najranijem uzrastu okrenuta prema vama, a tek kasnije kada poraste, biće joj zanimljivo da posmatra svet okrenuta od vas.

Šetnja je uživancija za bebu

- Oglasi -

Vaša beba može napolje već od 15-og dana, ukoliko vremenske prilike to dozvole. Ukoliko je zimski period možete odložiti prvu šetnju za perid kada beba napuni mesec dana. U zimskom periodu koristite središnji deo dana kada je temperatura najviša da izađete u šetnju. Ako je spoljna temperatura ispod -10°C, duva jak vetar ili pada jaka kiša svakako nećete ići u šetnju. Ukoliko je temperatura jako visoka šetnja će se obaviti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Bezbednost deteta je na prvom mestu!

Kolica ne smeju da imaju otvore gde mogu da se zaglave prstići (posebno proverite kakav je mehanizam zatvaranja i otvaranja), treba da budu čvrsta i stabilna, jer  dete neće samo mirno sedeti u njima! Krov je veoma bitan na kolicima, osim što  štiti dete od sunca, kiše i vetra, dobro je da krov ima prozor kroz koji uvek možete da vidite dete. Korisno je da proverite i koliko krov može da se spusti, ako kolica  imaju ručku koja  ne može da se premesti na drugu stranu.

Za bebinu udobnost
U prvih 6 meseci kada beba horizontalno leži u kolicima, kolica treba da imaju dovoljnu širinu da beba može da slobodno podigne rukice gore dok spava, ako poželi.

Točkovi i amortizacija prilikom vožnje su važni za bebinu udobnost pri vožnji. Točkovi koji se lako okreću, koji su gumeni, možda su za nijansu bolji i udobniji, ali danas je i plastični točak vrlo kvalitetno urađen na većini kolica. Provozajte kolica po prodavnici pre kupovine!

Poželjno je da da beba bude u najranijem uzrastu okrenuta prema vama, a tek kasnije kada poraste, biće joj zanimljivo da posmatra svet okrenuta od vas. Zato kolica treba da imaju sve te mogućnosti.

Položaji bebe u kolicima 

Do 6. meseca Vaša beba leži u kolicima u potpuno horizontalnom položaju. U drugom tromesečju, beba ide glavom napred i hoće da sedne, pa većina roditelja misli da treba da podigne naslon na kolicima. Beba ustvari želi da gleda okolinu i ne želi da leži na ledjima, ali, ako već nije počela samostalno da sedi, možete povremeno da  podignete naslon kolica za jedan stepen, a nogice treba da drži podignute prema stomaku ..

Onog trenutka kada beba samostalno zauzme sedeći položaj, možete podići naslon za još jedan pa zatim još jedan stepen. Uobičajeno pravilo je: od sedmog meseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (45stepeni) i sa devet meseci na drugi stepen 65stepeni, mada je razvoj deteta individualan, ali pravilo je pri tome,  da se naslon ne pomera dok dete samostalno ne sedi…

Foto pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...