Pet fraza koje treba da izbegavate u vaspitanju!

Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna uspešna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta.

Zato, kada pričate sa svojim detetom temeljno birajte reči i shvatite ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas 5 fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek.

 

1. Kad sam bio u tvojim godinama bio sam odličan učenik!

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega, ali i samom sebi. U frazi “Uvek sam bio odličan učenik” dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, celi život u porodici nešto dokazuju. S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak je, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se retko događa.

 

 

2. Ne volim te kad nisi dobar!

Nakon ove fraze dete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju,identitet deteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

 

3. Tanja na polugodištu ima zaključeno 5, a ti 4!

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su vrlo bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je vrlo neprijatno kada ga uspoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe se nastavljaju upoređivati sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane bolje.

4. Ne sramoti me!

Zbog ovakve fraze kod deteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju što s njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

5. Ne želim da te vidim i da te čujem! 

Dete koje čuje ovu frazu, živi sa osećajem krivice pred roditeljima. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

 

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega. I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.

 

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Stil/Kurir Foto: Shutterstock

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online