Pismo budućim majkama: Porođajne rane će zaceliti, ali to što si postala majka učiniće da postaneš ranjiva

0

Iskusna majka poželela je da objasni ćerki šta je sve čeka kada postane majka, imajući u vidu da to neće saznati u knjigama i udžebenicima o roditeljstvu.

Mother's love.

Sedimo za ručkom pre neki dan, kad moja ćerka, onako uzgred, pomenu da ona i muž razmišljaju o detetu. Radimo istraživanje, rekla je u šali.

„Da li misliš da bi trebalo da imamo dete?“

To će vam promeniti živote, rekla sam oprezno, pokušavajući da zvučim opušteno. „Znam“, rekla je. „Nema više spavanja do kasno vikendom, nema spontanih odmora i putovanja.“

Ali, ja uopšte nisam mislila na to kad sam rekla da će im se život promeniti. Pogledala sam ćerku u oči, pokuš¡avajući da nađem prave reči. Htela sam da joj kažem ono što ni na jednom kursu o roditeljstvu ne može naučiti.

Razmišljala sam da je upozorim da više nijedan naslov u hronici neće pročitati, a da se ne zapita: Bože, Gospode, šta da je to bilo MOJE dete?! Svaki požar, svaki pad aviona, svaka nesreća će je zaboleti.

Da joj kažem da, kad vidi slike dece koja gladuju, pomisliće da li išta može biti strašnije od toga da gledaš svoje dete kako strašno pati.

Majčinstvo jednako briga, ljubav, strepnja i radost

Pogledala sam u njene savršeno nalakirane nokte i besprekornu garderobu i pomislila da, ma koliko sofisticirana bila, majčinstvo će u njoj probuditi životinjske nagone i potrebu da uvek štiti svoje mladunče, kao što to čine lavice. Da će na svako uplašeno: „Mamaaa!“ trčati brže nego što je ikad mislila da može i lomiti sve pred sobom, ma koliko skupoceno bilo, bez trunke oklevanja.

- Oglasi -

Osećala sam da je trebalo da je upozorim da, ma koliko godina da je uložila u svoju karijeru, sve će se to poremetiti kad postane majka. Može ona organizovati čuvanje deteta, pronaći najbolju dadilju na svetu, ali, sigurno će doći dan kad će krenuti na neki važan sastanak i misliti na sladak miris svoje bebe. Moraće da posegne za poslednjim atomom snage da samu sebe spreči da ne odjuri kući i zagrli svoje čedo, uveri se da je sve u redu.

Å želela sam da zna da svakodnevne odluke više neće moći da budu rutinske. Da želja petogodišnjaka da u restoranu uđe u muški toalet i zgražavanje pri pomisli na ulazak u ženski, može biti samo jedan od hiljadu svakodnevnih problema. Da baš na tom mestu, u gomili, može biti razapeta između želje da dopusti svom sinu da gradi samostalnost i nesmetano uđe sam u toalet i straha da možda baš unutra čeka neki manijak.

Da će njen život, sada najvažniji na svetu, odjednom izgubiti toliku važnost onog trenutka kad postane majka. Da će odustati od nekih svojih snova zbog svog deteta, ali da će želeti da živi što duže, ne da ispuni svoje, već da što duže gleda dete kako ostvaruje svoje snove. To postaje najveća radost.

Htela sam da joj kažem da će linija od carskog reza i strije postati ožiljci ponosa.
Njena veza sa mužem će se promeniti, ali ne na način na koji ona misli i očekuje. Želela sam da nekako razume da, koliko god volela svog muža, voleće ga još sto puta više kad vidi nežnost i pažnju s kojom on kupa, povija i hrani svoje čedo.

Želela sam da zna da će se ponovo zaljubiti u njega iz razloga koji joj sad ne izgledaju ni najmanje romantično. Htela sam da zna da će potpuno razumeti i povezati se sa ženama koje su se toliko kroz istoriju borile da zaustave ratove, predrasude, vožnju u pijanom stanju i milion drugih stvari koje proganjaju svaku majku.

Tako sam želela da dočaram mojoj ćerki to uzbuđenje koje će osetiti kad vidi svoje dete kako pravi prve korake ili uči da vozi bicikl.

Videla sam da me gleda začuđeno i shvatila da su mi se oči napunile suzama.

„Nikad nećeš zažaliti“, rekla sam konačno. Onda sam posegla za njenom rukom tiho se u sebi moleći za nju, za sebe, za sve žene ovog sveta koje su odabrale ovaj, najdivniji od svih poziva na svetu.

Molim vas podelite ovo sa svim mamama i onima koje se dvoume da li da postanu mame. Neka u vašim rukama uvek bude ono što vam je u srcu

Почетна

- Advertisement -

Komentara
Loading...