PITATE SE – Zašto je stomak za vreme trudnoće tako tvrd?

0

Da li vam je stomak svakim danom kako vaša trudnoća odmiče sve tvrđi i tvrđi? Ako jeste ne treba da brinete to se veoma često dešava kod mnogih trudnica, a mi vam danas otkrivamo zašto je to tako.

Tvrd stomak – ima li razloga za brigu?

Dok ste u drugom tromesečju trudnoće vaša materica je na pola puta od cilja gde treba da stigne, negde između pubične kosti i pupka. Beba koja raste u stomaku takođe uzrokuje da se materica na neki način rasteže da bi beba imala više mesta za razvoj. Kako se materica povećava tako sve više udara u sami zid stomaka što izaziva taj tvrdi osećaj na dodir.

Zbog čega bebe zauzimaju nepravilan položaj u stomaku?

Pored materice postoji još nekoliko uzročnika koji utiču na ovo stanje. Do kraja 21. nedelje trudnoće skelet vaše bebe u stomaku je još uvek na neki način gumenast, a nakon toga počinje da se stvrdnjava i dobija pravu teksturu kostiju što takođe utiče na to što vam je stomak tvrd.

Nakon što zagazite u 30. nedelju trudnoće nemojte da vas začudi što vam je stomak posebno tvrd u predelu pupka. Kod nekih žena stomak postaje tvrd i ranije u trudnoći, a to sve zavisi od građe i konstitucije žene. Kod nekih trudnica stomak postaje tvrd odmah na samom početku trudnoće, posebno kod trudnica sitnije građe, dok kod onih krupnijih stomak ostaje mekan na dodir do samog kraja trudnoće.

- Oglasi -

Kako se prati rast bebe kod mame u stomaku ?

Ono što treba da zapamtite jeste da vaš stomak nikada ne treba da bude tvrd kao kamen osim kad budete odlazili da se porađate i kad krenu prave kontrakcije. I zapamtite da oko ovoga ne možete apsolutno ništa da uradite osim da pronađete način i položaj da vam bude udobno i da čekate dan kada će vaše maleno doći na svet.

Iako trudnoća završava najlepšim događajem u životima svih roditelja ona sa sobom nosi mnogo uspona i padova te fizičkih i psihičkih promena koje treba da podnesete. Od mučnina, promena raspoloženja, neugodnosti, do žudnje za određenom hranom i tvrdog stomaka. Prva dva tromesečja trudnoće sa sobom ne nose neke veće fizičke promene, ali to se naglo menja u poslednjem tromesečju kada stomak naglo poraste.

U proseku, stomak kod većine trudnica postaje tvrd na dodir tokom drugog tromesečja trudnoće, kada se beba razvija i potrebno joj je više prostora, a drugi razlog je kao što smo već naveli to što kosti bebe nakon 21 nedelje postaju tvrde.

Iako je u većini slučajeva tvrd stomak apsolutno normalna pojava on može biti i znak određenih problema kao što je gastroeneteritis. Ukoliko smatrate da to što vam je stomak tvrd nije samo zbog toga što se beba razvija i raste obavezno se posavetujte sa lekarom da vam makar odagna sve sumnje.

izvor:lifepressmagazin.com

BEBE U stomaku reaguju na glasove evo i kako 🙂

- Advertisement -

Komentara
Loading...