Plaču kad sednete, prestanu čim ustanete. EVO Zašto je to tako?

0

To da odmah uzmete bebu u naručje čim zaplače praktikuje se već vekovima. Ali, šta se krije iza tog fenomena? PA DA SAZNAMO !

Prema istraživanju koje je 2013. godine objavio Current Biology, bebe mlađe od šest meseci odmah bi se umirile i prestale da plaču kad su ih majke uzele u naručje. Srčani puls im je opadao u odnosu na bebe koje su bile u krilu majki koje sede.

Ova reakcija beba ne odnosi se samo na ljude. Sličan obrazac vidljiv je i kod nekih drugih sisara, prenosi hrvatski Index.

- Oglasi -

Za potrebe tog istraživanja naučnici su pratili ponašanje 12 zdravih beba u dobi od mesec dana do šest meseci. Cilj je bio utvrditi koji je najefikasniji način umirivanja uplakane ili uznemirene bebe, a pokazalo se da je to nošenje.

Naučnici su zaključili da je uzrok ovakvog ponašanja urođen mehanizam za opstanak koji je bitan deo interakcije između majke i deteta. Nošenje podstiče fiziološke reakcije koje pomažu da se beba umiri.

Drugim rečima, ako vaša beba počne da plače, dobro je uzeti je u naručje. Tako ćete saznati da li je samo uplašena ili je ipak gladna.

Foto freepik
Autor/Izvor moj pedijatar

- Advertisement -

Komentara
Loading...