Plodni dani i ovulacija – sve što bi trebalo da znate

0

Plodni dani su period u menstrualnom ciklusu kada žena ima najveće šanse za začeće.

Ovulacija je proces kada jajna ćelija napušta jajnik i putuje ka jajovodima, gdje se može spojiti sa spermatozoidom i dovesti do začeća.

Plodni dani su obično približno 14 dana prije početka menstruacije.

To se odnosi na vrijeme oko ovulacije, kada se jajna ćelija sprema za oplodnju. U proseku, ovulacija se javlja oko 14. dana menstrualnog ciklusa, iako može varirati od žene do žene.

Postoje različiti načini da se utvrdi kada se javlja ovulacija. Jedan od najčešćih načina je praćenje basalne temperature, koja se mjeri svako jutro prije izlaska iz kreveta.

Ovulacija se javlja kada se basalna temperatura poveća za oko 0,5 stepena Celzijusa.

Drugi način je praćenje promjena u cervicalnom sekretu, koji postaje deblji i prozirniji u periodu ovulacije.

Takođe, postoje i ovulacioni testovi koji se koriste za određivanje plodnih dana.

Napomena: Ovulacija varira od žene do žene i neki žene mogu imati neredovne cikluse, što može uticati na određivanje plodnih dana. Ukoliko imate problema sa ovulacijom, savetujemo vam da se posavetujete sa ginekologom.

 

Žene koje imaju redovan menstrualni ciklus od 28 dana (kod nekih je i 30), ovulacija se događa između 13. i 15. dana i tad je žena najplodnija. (računajući prvi dan prethodne menstruacije).

- Oglasi -

Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije je druga faza ciklusa.

Plodni dani obuhvataju period ovulacije, ali potencijalno plodni dani računaju se i pre (oko 5 dana pre ovulacije) i posle ovulacije (od 1 do 2 dana posle ovulacije).

Ovulacija i začeće

Ukoliko žena planira trudnoću, najveće šanse da ostane u drugom stanju su tokom perioda ovulacije, kad je žena i najplodnija. Plodni dani traju od 5 do 7 dana.

Vremenski period plodnosti žene podrazumeva period koliko je jajna ćelija sposobna za oplodnju (od 12 do 48h) ali i period koliko spermatozoidi mogu da prežive u ženskim polnim putevima (oko 5 do 6 dana). Ovo se još naziva i “fertilni prozor”.

Pogledajte koji su šanse za začeće u procentima u danima “fertilnog prozora” (ovo su sumirani rezultati nekoliko kliničkih studija):

* 5 dana pre ovulacije: 0,4-7%
* 4 dana pre ovulacije: 8-17%
* 3 dana pre ovulacije: 8-23%
* 2 dana pre ovulacije: 13-29%
* 1 dan pre ovulacije: 21-34%
* dan ovulacije: 8-33%
* 1 dan posle ovulacije: 8-11%
* 2 dana posle ovulacije: 3-9%

Takođe, ne bi trebalo izostaviti i činjenicu da je dupla ovulacija, takođe, jedna od retkih pojava u ženinom reproduktivnom periodu, a opet se dešava dva ili čak tri puta u toku meseca, te se tada i period plodnosti produžava. đOva pojava se naziva još i hiperovulacija i nastaje zbog uticaja hormona.

U nastavku teksta pogledajte koji faktori utiču na nastanak duple ovulacije:

* godine života trudnice – veća je verovatnoća da će starija trudnica ovulirati više od jedne jajne ćelije, ali to ne garantuje njihov kvalitet koji sa godinama slabi
* genetika – dupla ovulacija može biti porodična pojava i određuje je više gena
* kontracepcija – nakon prekida kontracepcije može doći do reaktivnog povećanog stvaranja FSH što može rezultovati hiperovulacijom
* lekovi koji se koriste u procesu vantelesne oplodnje – upotreba ovih lekova dovodi do povećanog stvaranja FSH što opet može dovesti do hiperovulacije

- Advertisement -

Komentara
Loading...