Pobedite strah od porodjaja u 5 koraka

0

Trudnoća je praćena burom emocija, a jedna od najčešćih svakako je strah od porođaja. Pomoći ćemo vam da ga se oslobodite…

pobedite-strah-od-porodjaja

Tokom devet meseci javljaju se različite vrste strahova, a dominantan je onaj da li će s bebom sve biti u redu. Što je termin za porođaj bliži, trudnica se sve više brine o tome kako će proteći i, naravno, da li će biti bolan.

Upoznajte neprijatelja!

Strah od porođaja je u stvari strah od bola. Mehanizam delovanja straha zaista je jednostavan: on stvara psihičku napetost, a ona fizičku. Fizička napetost dovodi do grčenja celog tela, prvenstveno materice, što dovodi do njenog nepravilnog rada i bola. Samim tim, vrlo je jednostavno prekinuti ovaj začarani krug: naravno, uklanjanjem prve karike u lancu – straha.

Ne potiskujte strah!

Potiskivanje straha, kao i emocija uopšte, može biti veoma štetno jer on nema kuda da ode. Ukoliko izbegavamo da se suočimo s njim, strah od porođajnog bola samo će privremeno biti potisnut u dublje slojeve svesti, gde će, pritajen, “čučati” čekajući da ispliva onda kada ga najmanje očekujemo.

Suočite se sa strahom, pretvorite ga u reči. Priznajte sebi šta vas konkretno plaši, podelite svoje strepnje sa suprugom, majkom ili prijateljicom. Možete čak napraviti skalu straha od 1 do 10 , pa ćete vrlo brzo uvideti ga uspevate kontrolisati te da on vremenom biva manji. Nemojte se stideti svojih emocija, a ponajmanje straha. Žena koja se pribojava porođaja ni u kom slučaju nije kukavica, to je prirodno, ne treba da oseća stid, krivicu ili kajanje.

Zamišljajte i maštajte!

- Oglasi -

Trudnoća je period tokom kojeg možete leškariti koliko god želite, a da pritom ne osećate grižu savesti. Dok se udobno smeštene odmarate, zatvorite oči, dišite duboko i opuštajte telo, najpre glavu i vrat, potom ramena i ruke. Trudite se da svoj um rasteretite negativnih misli i svakodnevnih briga.

Zamišljajte porođaj, kako odlazite u bolnicu i u najboljem redu, bez ikakvih komplikacija i patnje, rađate svoju predivnu, rumenu bebu i privijate je na grudi. Zar nije predivan osećaj? Ovu vežbicu pred kraj trudnoće možete raditi svakodnevno jer će vas opustiti, oplemeniti i psihološki pripremiti za porođajni čin.

Naoružajte se!

Da biste uspešno pobedile strah od porođajnog bola, do detalja se upoznajte sa svim što vas očekuje. U mnogim gradovima pri domovima zdravlja ili privatnim klinikama organizuju se škole za trudnice. U njima se trudnice informišu o pravilnoj nezi tokom trudnoće, pripremaju se za porođaj i upoznaju sa svim što je neophodno da znaju tokom prvih dana s novorođenčetom.

Stručno medicinsko osoblje upoznaje buduće porodilje sa svim mogućim detaljima tog nezaboravnog čina. Ono što je naročito značajno – naučićete kako da prepoznate kontrakcije, kako da se relaksirate i disanjem ublažite porođajni bol. Naoružana takvim znanjem, buduća mama više nije uplašena i zbunjena pred nepoznatim. Ona je opuštena, ne paniči te odlično sarađuje sa babicom i lekarima, a porođaj se najčešće završava bez komplikacija i rađa se zdrava beba.

Izbegavajte neproverene priče!

Klonite se poluistina, bapskih priča i predrasuda. Da li ste se ikada zapitale kako je moguće da su sve te žene, posle navodne golgote, ubrzo rodile još jedno dete? Zar su obolele od nekog poremećaja pamćenja? Istina je da su one trpele jake bolove, ali vi, sada već prekaljeni borci protiv straha od porođaja, znate i zašto. Ne zato što se priroda, toliko okrutna i surova, nameračila na ženski rod, nego zbog onog lanca s početka priče: strah – napetost – jak bol.

Klonite se, dakle, takvih priča, naoružajte se pravim informacijama, pobedite strah od porođaja i opušteno dočekajte taj jedinstven događaj, koji će vas zauvek promeniti i podariti vam najplemenitiju životnu ulogu – ulogu majke.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...