POČEO JE BOŽIĆNI POST : Dnevni jelovnik za 40 dana posta!

0

Vernici koji se upuštaju u podvig Božićnog posta, često se kolebaju oko toga šta je dozvoljeno jesti, a šta nikako ne smemo ni da pogledamo.

Kako ne bismo pogrešili, donosimo vam pravila posta i detalje šta smete jesti tokom ovih 40 dana:

28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti ribu, kuvanu hranu, ali ne i biljno ulje. Na ovaj dan domaćice mogu da spreme supe i čorbe od mahunarki, ali i pirinač.

29. novembar: Drugi dan posta pada u ponedeljak, na dan Svetog Apostola Mateja. Dozvoljeno je jesti jela spremljena na ulju. Čorbice i povrće prženo na ulju.

30. novembar: Ovog dana vernicima je dozvoljeno da spreme ribu koristeći biljno ulje.

1. decembar: Četvrti dan posta pada u sredu, pa se taj dan posti na vodi. Jedite presno povrće i voće. Očistite telo.

2. decembra: U četvrtak je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju. Kao glavno jelo možete da spremite rižoto sa povrćem i začinima.

3. decembra: Posti se na vodi. Spremite krem čorbicu od paradajza, šargarepe, krompira i luka. Ispecite ukusan hleb i očistite telo.

4. i 5. decembra: Dozvoljena je riba. A pošto 4. decembra slavimo Vavedenje, napravite sebi ukusan obrok od pečene skuše i krompir salate.

6.; 7; 8. i 9. decembra: Dozvoljeno je jesti jela spremljena na ulju. Isprobajte meksičku začinjenu kuhinju, mediteransku ishranu, špansku kuhinju. Spremajte žitarice i povrće sa začinima u svim varijantama. Nemojte jesti ribu.

10. decembar: Dan čišćenja tela. Jedite samo presnu hranu, voće i povrće spremljeno na pari.

11. decembar i 12. decembar: Su dani ribe. Jedite morske plodove, sitne papaline, filete oslića, pastrmku na žaru. Uz ribu kombinujte blitvu, krompir, zelje…Dodajte maslinovo ulje i jedite turšiju.

13. decembar i 14. decembar: Dani kada se ne jede riba, ali se jede povrće spremljeno na ulju. Dozvoljeno je jesti i pite od krompira ili od pirinča, ali i od jabuka. Ugodite sebi.Ne zaboravite na posnu čorbicu i dosta salate.

15. decembar: Dan za hranu spremljenu na vodi. Nešto lagano, nešto ukusno, što greje dušu. Možete da spremite i posni pasulj kuvan na vodi, sa dosta povrća.

16. decembar: Dan za hranu spremljenu na ulju. Napravite ukusnu posnu salatu koja će okrepiti vaše telo. Skuvajte cveklu, dodajte joj maslinovo ulje, beli luk i pečenu papriku.

- Oglasi -

17. decembar: Danas je sveta Varvara ili Varica. Dan kada se sprema varivo od kukuruza, pasulja… Ne zaboravite da se na današnji dan seje žito za Božić. Možete i da skuvate žito sa medom i orasima.

18. decembar: Slobodno jedite ribu sa povrćem.

19. decembar: Danas slavimo Svetog Nikolu. Riba je dozvoljena, ali samo grilovana, dimljena ili kuvana.

20./21./22./23. decembar: Dani za hranu spremljenu na ulju, ali bez ribe. Sve vrste čorbica i salata, ali i posnih pita dolaze u obzir.

24. decembar: Danas se posti na vodi. Smanjite unos hrane, dozvolite telu da ogladni.

25. decembar i 26. decembar: Dani kada se jede riba i morski plodovi. Skuvajte sebi bogatu riblju čorbu.

27. decembar i 28. decembar: Jela na ulju. Grilovano povrće, ali i čorbica spremljena na ulju.

29. decembar: Post na vodi. Napravite smuti od povrća, voća i orašastih plodova.

30. decembar: Dan za jela spremljena na ulju.

31. decembra: Na ovaj dan možete dodati ulje u hranu. Napravite slate od orašastih plodova i voća. Skuvajte okrešljujuću čorbu.

1. /2./3./4./5. januar: Dani kada se strogo posti ali na ulju. Sada više nije stvar u hrani, više je u delima. Posti se dušom. Posvetite se sebi.

6. januar: Na Badnji dan se jede suvo voće i praktikuje se strogi post.

Post nije dijeta, jer je glavna svrha apstinencijom umanjiti želje i odupreti se zlu. Važno je da se vernici unapred pripreme za post kako bi isključili zdravstvene probleme.

Opuštanje u hrani za vreme posta, dozvoljeno je trudnicama, deci i ljudima koji pate od određenih zdravstvenih problema.

Božićni post će trajati do 7. januara 2022. godine

IZVOR (Stil.kurir.rs)

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...