Početni koraci u trudnoći – šta vas sve čeka?

Prva reakcija na trudnoću obično je panični napad, ali nema razloga za brigu. U sledećem tekstu pripremamo vas za najvažniju ulogu u vašem životu.

trudica

Verovatno imate pomešana osećanja sreće i straha, što je sasvim normalno. Osećaj da niste spremni, takođe je očekivan. Vaš organizam stvorio je jajnu ćeliju, koja će za 40 nedelja (280 dana) postati beba i prvo što treba da uradite jeste da odete kod ginekologa. Uradite sve potrebne preglede i analize i redovno pijte folnu kiselinu, koja je korisna za pravilan rast i razvoj kičme i lobanje vašeg deteta.

* Promene se dešavaju već u prvoj nedelji trudnoće, zato se preporučuje uzimanje hrane. Ipak, kako vam je konstantno muka, bolje je birati hranu koja je lako svarljiva i piti vodu u manjim količinama, ali često. Ono što bi trebalo da bude vaš redovni meni jesu: riba, jaja, mleko i meso (pazite na suhomesnate proizvode, odnosno, živo meso, koje nikako ne bi trebalo da konzumirate), a izbegavati testa i slatkiše. Naravno, povrće i voće su vaši saveznici. Ukoliko mučnine ne prestaju i baš vam idu na živce, najbolje bi bilo da:

–          ujutro jedete krekere pre ustajanja iz kreveta;

–          ustanete iz kreveta polako;

–          grickajte limun ili mirišete njegovu aromu;

–          izbegavate masnu i začinjenu hranu;

–          pijete čaj od nane;

–          jedete manje porcije obroka.

* Osim mučnine, osećaćete umor, oticanje nogu, pojavu hemoroida, ali ne dozvolite da vam to pokvari radost zbog trudnoće. Pored toga, odvojite vreme i za vežbanje, iako se mnoge trudnice boje bilo kakve fizičke aktivnosti. Nekada su vežbe bile zabranjene, ali se danas preporučuju, naravno, uz konsultaciju sa lekarom. Indivudualni treninzi i vežbe sa loptom samo su neke od mogućnosti. Ipak, treba ih izvoditi sa oprezom i lagano.

* Ono što buduće mame i tate posebno brine su kućni ljubimci, najčešće mačke. Dugo se verovalo da mačka mora da “leti“ iz kuće kada neka od ukućanki ostane u drugom stanju, međutim, ukoliko na vreme dođe do preventive u vidu vakcinacije, onda nema bojazni. Naime, toksoplazmoza se razvija u mačijim crevima, putem izmeta dolazi u kontakt sa ženskom osobom i taj virus može da uništi plod. Međutim, ukoliko imate mačku već duže vreme, onda ste stvorili imunitet na toksoplazmozu i on je doživotan. Ako je maca vaša nova ukućanka, izbegavajte da joj dajete živo meso i naravno, odvedite je veterinaru na vakcinaciju.

* Za kraj, ne zaboravite ono najlepše – muzika. Istraživanja su pokazala da fetus odlično reaguje na sve vrste zvukova, zato slobodno uključite zvučnike, ustanite i njišite se u ritmu. Kretanje u kombinaciji sa muzikom stvoriće osećaj sigurnosti kod vaše bebe. Trudnice koje su od početka trudnoće odvajale sat vremena za slušanje muzike, imale su manje bolan porođaj i brži oporavak, a njihove bebe normalan ritam spavanja i dojenja, kao i odlične motoričke sposobnosti.

tekstTina Bunjevački

kurir.rs

Komentara
Loading...