Podigli kredit za vantelesnu oplodnju pa dobili trojke!

0

Marija i Miroslav Petrović iz Doljevca su nakon pet godina borbe da postanu roditelji, odlučili da odu na veštačku oplodnju, uložili su sve napore, zadužili se, ali su ipak presrećni jer sada imaju tri preslatke ćerkice

Bebe trojke, bebaFoto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Miroslav Petrović i njegova supruga Marija iz Pukovca u opštini Doljevac, bili su primorani da podignu kredit kako bi ušli u postpuak vantelesne oplodnje. Iako su otplatili tek deset rata i ostalo im još 26, oni su srećni jer sada imaju ćerke Helenu, Saru i Danicu

Postupak vantelesne oplodnje je uspeo iz prvog pokušaja, a i da nije, Marija i Miroslav bi pokušali ponovo i zadužili se još više, i pored toga što je njena plata 30.000, a suprug moler koji nema stalni posao, piše Blic.

Posle pet godina borbe da postanemo roditelji, sada više nema odustajanja, pa čak i kad je vantelesna oplodnja jedino rešenje, a nemaš novca da je platiš. Mislili smo da ćemo uspeti da uđemo u postupak koji plaća država, ali konkurs za privatne ordinacije nije bio raspisan, a lečenje sam već počela u Leskovcu, kod dr Miodraga Stojkovića – ispričala je Marija.

Dosta novca su izdvojili za analize i nije se moglo nazad. Četiri puta je Marija odlazila u Niš, gde je dobila identičan odgovor da se čeka raspisivanje konkursa. Kad je već trebalo da uđe u postupak, jer su joj u međuvremenu zamrzli jajne ćelije, saznala je da su već neke žene otišle u Beograd, na državnu kliniku, a da za privatne ne postoji mogućnost da se obavi postupak o trošku države.

– Nije bilo druge osim da odemo u banku 4. marta i podnesemo zahtev za kredit. Za vantelesnu nam je bilo potrebno 345.000 dinara, već smo dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i annaliz, ali pošto mi je plata 30.000 dinara, nisam mogla da podignem celu sumu, već 280.000. Srećom, drug nam je pozajmio ostatak novca – kaže Marija.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Procecura je bila brza, podigli su namenski kredit sa fiksnom dinarskom kamatnom stopom od 17 odsto na tri godine otplate. Do sada su 100.000 dinara vratili, a samo za kamatu će dati 83.000 dinara.

I tako, pravo iz banke u bolnicu. sa velikom nadom, sa velikom verom da ću da budem mama, ubeđena da će sve da uspe, ušla sam u postupak 17. aprila – istakla je ona.

Najteže su bile dve nedelje neizvesnosti, ali kada je saznala da su uspelii i da je u drugom stanju, sreća je bila neizmerna. Nakon toga je usledila još jedna radost – tri embriona su se primila.

I tako su se 17. novembra prošle godine, posle 33 nedelje koliko su bile u maminom stomaku, u Beogradu rodile Helena (2.100 grama), Sara (1.300 grama) i Danica (1.150 grama).

Helena je sa roditeljima za nedelju dana izašla iz bolnice  i sada ima četiri kilograma. Pre nekoliko dana, sa po kilogramom više, iz Instituta za neonatologiju izašle su i druge dve bliznakinje. Porodica sada broji pet članova, a u njihovom mestu trenutno ne postoji srećnije.heartline

(Telegraf.rs/Blic.rs)

[dfads params=’groups=63&limit=1&orderby=random’]
Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online