PODVIG SRPSKIH LEKARA Prvi put na svetu, MAJKA sa teškom plućnom hipertenzijom, rodila potpuno ZDRAVU DEVOJČICU

0

U trenutku dok se većina lekara i medicinskog osoblja u Srbiji hrabro bori protiv korona virusa, provodi dane i dane po bolnicama i laboratorijama, njihove kolege su napravile podvig koji je po mnogo čemu jedinstven u svetu.

„U Kliničkom centru Srbije po prvi put na svetu uspešno je završena trudnoća kod 24 godine stare bolesnice sa veoma teškom plućnom hipertenzijom i stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije. Rođena je zdrava devojčica“, glasila je objava na društvenim mrežama koja je unela dozu vedrine u ove tmurne „izolacione dane“.

Heroja je u ovoj priči mnogo, a u glavnim ulogama su bili članovi multidisciplinarnog tima Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS i Klinike za kardiologiju KCS koji su doveli do, kako su stručno istakli, „uspešnog završavanja trudnoće kod trudnice sa primarnom plućnom hipertenzijom“. Ili u prevodu, iz jedne više nego rizične trudnoće, na svet je došla zdrava devojčica teška 1.570 grama.

 

Kako je rekao direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović trudnoća kod ovih pacijentkinja je apsolutno kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke 40 odsto.

- Oglasi -

– Primarna plućna hipertenzija (IPAH) je stanje u plućima koje se karakteriše povećanjem pritiska u arterijskom delu plućne vaskularne mreže čiji uzrok nije poznat. Zbog toga se ova vrsta plućne hipertenzije naziva idiopatska, esencijalna, a najčešće primarna plućna hipertenzija. Neblagovremeno dijagnostikovana i nelečena IPAH dovodi do desnostrane srčane insuficijencije i smrti bolesnika. Trudnoća kod ovih pacijentkinja je apsolutno kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke 40%. Iz tog razloga ovih pacijenata praktično nema. Na Klinici za kardiologiju KCS kontrolišu se ovi pacijenti – kaže za „Blic“ prof. dr Stefanović.

Kod pacijentkinje Đ. J. stare 24 godine, pre sedam meseci je konstatovana trudnoća.

– Pacijentkinja boluje od primarne plućne hipertenzije i zbog izrazite dilatacije plućne arterije plasiran je stent u početni deo leve koronarne arterije, da bi se obezbedila cirkulacija u srčanom mišiću. Konzilijum lekara perinatologa i kardiologa, predložio je prekid trudnoće iz vitalnih indikacija po majku – objašnjava prof. dr A. Stefanović.

Međutim, trudnica i njen suprug su ovu opciju odbili! Buduća majka odlučila je da svesno rizikuje svoj život…

– Trudnica i nejn suprug su ovu predloženu meru odbili i nastavili trudnoću. Trudnoća se redovno kontrolisala na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, dok je kardiološke kontrole obavljao tim sa Klinike za kardiovaskularne bolesti KCS.

Priča je na kraju dobila pravi hepiend. Trudnoća je uspešno završena na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCS, gde je 24-godišnja devojka rodila jednu pravu malu lepoticu.

– U 30. nedelji trudnoće pacijentkinja je primljena na kliniku radi praćenja i planiranja završavanja trudnoće. Sa 32 nedelje trudnoća je završena operativno na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCS uz prisustvo ekipe sa Instituta za nedonešenu decu. Rođena je devojčica teška 1.570 grama, ocenjena „osmicom“, koja je transportovana na Institut za nedonešene decu. Majka i devojčica su stabilne i ceo tim perinatologa, kardiologa, anesteziologa i neonatologa želi im sve najbolje – zaključuje prof. dr A. Stefanović.

Sve čestitke i od portala devet meseci . I sve čestitke za striučni tim lekara . 

 

Foto freepik
Autor/Izvor blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...