POGLEDAJTE kako telo trudnice oslobadja prostor za rast bebe

0

Jeste li se ikada zapitali kako je moguće da, pored svih organa smeštenih u ovom delu tela, plod nesmetano raste i razvija se? Naučnici su objasnili do kakvih sve pomeranja dolazi u telu žene dok u njenoj materici raste beba…

Ova animacija pokazuje kako se unutrašnji organi prilagođavaju da bi beba imala dovoljno mesta za rast. Ona prikazuje stanje žene od začeća do porođaja, kada su organi stisnuti, srce radi teže, a beba pritiska bešiku.

slika4
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

Interaktivna animacija, delo Muzeja nauke i industrije u Čikagu, prati unutrašnje promene tokom perioda od 40 nedelja. Ona prikazuje hormonske promene u prvom tromesečju koje utiče na skoro sve organe u telu i uzrokuju žudnju za hranom, mučninu i umor kod mnogih žena.

slika6
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

U tom trenutku, beba počinje da se razvija, počevši od mozga, kičmene moždine i srca. U četvrtoj nedelji, embrion je dugačak svega 7 milimetara. U osmoj nedelji, on počinje da se razvija u fetus, počinju da se formiranju vitaalni organi i srce kuca, a ruke i noge počinju da dobijaju oblik. Takođe, formiraju se facijalne karakteristike. Na kraju prvog tromesečja, u 12. nedelji, moguće je odrediti kog pola je beba, a nervi i mišići počinju da rade zajedno.

slika7
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

Drugo tromesečje je period kada izgled žene počinje da se menja i kada stomak raste. U 20. nedelji, beba je aktivnija i udara. Dugačka oko 15 centimetara i teška oko 255 grama, ona može da guta i čuje. Samo četiri nedelje kasnije, formiraju se nabori na prstima, kosa počinje da raste, ali sav taj veličanstveni napredak uzima danak od majčinog tela.

slika
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

Majčina jetra počinje da se pomera nagore i nema toliko mesta koliko je bilo za njen stomak, dok srce radi sve teže. Međutim, u trećem tromesečju unutrašnji organi trudnice su zaista zbijeni. Kako beba raste, pluća postaju skučena i kreću se nagore, dok se creva „sklanjaju s puta“, a bešika je očigledno stisnuta. To kod nekih žena izaziva teško disanje i češći odlazak u toalet, naročito ukoliko se beba „spusti“ i kreće niže u abdomenu.

slika-1
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

Nekim ženama takođe oteknu gležnjevi, prsti i lice, na primer, a neke pate od gorušice i teško spavaju. U trećem tromesečju, bebe dobijaju oko 220 grama težine za nedelju dana i više se kreću. Uz to, otvaraju i zatvaraju oči.

U poslednjim stadijumima razvoja, u 37. nedelji, organi ploda su u stanju da funkcionišu nezavisno i, uprkos manjem kretanju, još uvek je premalo prostora za unutrašnje organe. Međutim, kada dete dođe na svet, oni se vraćaju u pređašnji položaj.

slika3
Foto: Printscreen/Chicago Museum of Science and Industry

izvor .nationalgeographic.rs

POGLEDAJTE I OVO 

 

Komentara
Loading...