POGLEDAJTE NEŠTO ČUDESNO: Kako se organi pomeraju u trudnoći

Kad žena ostane trudna, ništa više nije kao ranije. Njeno telo se menja i pojavljuju se nove potrebe.

mrfb_1_476-580x358

Trudnice često pate usljed nedostatka zraka i mokraćni mjehur često djeluje kao premali. Noću se mogu pojaviti i smetnje poput kiseline.piše :gugu.ba

- Oglasi -

Većina ovih simptoma je povezana sa hormonskim promenama, ali dosta ovih pokazatelja ima konkretan razlog: bebu koja raste i koja zauzima prostor za sebe. Prostor koji je inače namenjen za pluća, želudac i creva.

Ova animacija pokazuje kretanje organa jedne žene tokom trudnoće. Razvijena je od strane Chicago Museum of Science and Industry i prikazuje sve promene organa tokom kompletne trudnoće.

d7n3eIH

Nakon prvog tromesečja moguće je prepoznati pol deteta, bebine oči se zatvaraju dok mišići i nervi počinju sarađivati, tako npr. beba može sklopiti šaku.

U drugom tromesečju i sama trudnica  počinje da se primetno izvana menja. Stomak raste i beba se polako ali sigurno sve više pokreće.

Jetra majke se sada potiskuju prema gore i želudac ima sve manje mesta.

Organi majke imaju sve manje mesta

Ali u trećem tromesečju organi moraju više da se pomeraju. Pluća su lagano stisnuta i potiskuju se prema gore, dok se unutrašnji organi guraju u stranu i bešika se vidno suzbija.

U trećem tromesečju bebe dobijaju pola kile nedeljno. Od 37. nedelje trudnoće organi bebe su u potpunosti razvijeni i mogu samostalno da funkcionišu. Beba se sve manje kreće, ali zato jer ima sve manje mesta baš kao i mamini organi.

Kada se dete rodi , organi počinju da se vraćaju u normalnu poziciju.

Komentara
Loading...