Popularna dečja igračka opasna po zdravlje! Evo i zašto !!!

Igračke „skviši“ koje su veoma popularne u Srbiji, mogu da budu opasne po život dece!

Igračke „skviši“ koje su veoma popularne u Srbiji, mogu da budu opasne po život dece!
Boje koje se koriste za izradu „skvišija“ vrlo su toksične, izazivaju alergije, ali i razne druge ozbiljne reakcije kod najmlađih. Uz to, sastavljene su od savitljivih i mekanih delova, koje mališani mogu da odgrizu i, u najgorem slušaju, uguše se, piše „Informer“.

Ove igračke, takođe, nemaju deklaraciju ni upozorenje od kakvog materijala su napravljene, pošto u našu zemlju ne stižu legalnim tokovima, pa ih niko i ne kontroliše!

Pedijatar Saša Milićević upozorava da su ove igračke veoma tražene među decom u Srbiji i da se njima igraju i bebe, što je veoma opasno.

„‘Skviši’ je veoma opasna zanimacija jer boje koje su korišćene za njegovu izradu mogu biti toksične i mogu da izazovu alergije. Zbog toga roditelji dovode decu sa koprivnjačom, ekcemima i raznim drugim reakcijama“, ističe dr Milićević

On dodaje da je materijal od kojih je napravljena ova igračka veoma loš za decu jer je mekan i savitljiv i mogu lako da da ga odgrizu i progutaju.

Roditelji se žale na „skviši“
Otkako je u javnost dospela priča da ova igračka nije bezbedna, roditelji masovno dolaze u kineske radnje u Beogradu, gde se ova roba mahom prodaje, i zahtevaju da im se vrati novac. U jednoj prodavnici su se dosetili da na tablu stave obaveštenje prilikom kupovine „skvišija“ kupci obrate pažnju, jer ne primaju reklamacije. Tabla sa ovim natpisom stoji bez ikakvog dodatnog obrazloženja.

„Bilo bi veoma opasno kada bi dete progualo parče ili celu igračku jer to može da izazove i gušenje! Takođe, problem je što su igračke pravljene da podsećaju na prave slatkiše i voće, pa dete misleći da je pravi kolač, na primer, može da ga pojede“, objašnjava dr Milićević, uz opasku da je problem i što se zbog ovakvog materijala igračke ne mogu dobro oprati i pravo su leglo bakterija.

Predsednik udruženja „Zaštita potrošača“ Nenad Bumbić je za ovaj list rekao da „rupa“ u zakonu dopušta proizvođačima da na tržište izbacuju igračke bez deklaracije.

„Najveći problem jeste što u našem zakonu ne postoji jasno propisana obaveza da proizvođači moraju da lepe deklaracije na svoje proizvode, pa zato imamo puno tržište igračaka na kojima ne piše od čega su napravljene. Savet roditeljima jeste da kupuju samo one igračke koje imaju etiketu na kojima piše od čega su napravljene. Igračke se često prave i od recikliranih televizora i bele tehnike, pa su bogate sastojcima koji su štetni za zdravlje, pogotovu decu jer su ona najosetljivija. Postoji jedna caka koju roditelji mogu da primenjuju pri izboru igračaka za svoje mališane, a to je da što je plastika savitljivija, ona je kvalitetnija i bezbednija za igru“, savetuje Bumbić.

NEOPHODNA DEKLARACIJA
Na drugoj strani, Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača podvlači da proizvodi koji su namenjeni deci ipak moraju da imaju deklaraciju na srpskom jeziku.

„Obavezno je da na akovanju igračaka piše vrsta materijala, proizvođač, zemlja porekla i upozorenja na posledice. Takođe, u Zakonu o oglašavanju jasno piše da proizvodi za decu ne smeju da oponašaju jestive proizvode, jer deca mogu da ih pomešaju i progutaju igračke. Inspekcija mora da reaguje i povuče ove proizvode iz upotrebe“, zaključuje Nikolić

Izvor:Informer

Komentara
Loading...