JAKO VAŽNO :Tipovi posleporođajnih poremećaja

0

Postoje više tipova posleporodjajnih depresija a to su :

depresija

Utučenost zbog bebe. (baby blues)

Blaga depresija. U ovom vidu depresije napadi osećaja nemoći, usamljenosti, krivice ili straha otežavaju uzimaje hrane, spavanje, vođenje ljubavi, rad. Ova osećanja mogu biti izazvana određenim incidentom kao što je plakanje bebe tokom čitave noći ili razgovor sa prijateljicom koja nema dete i koja izgleda puna energije. Depresija može poticati od iznurenosti ili izloženosti bilo kojoj vrsti pritiska. Periodi depresije traju po nekoliko dana ili nedelju. Međutim, odmor, vreme provedeno izvan kuće i bez staranja o detetu ili razgovor sa nekim ko zna kako izgleda brinuti o detetu mogu pomoći da se prebrodi depresija.

Posleporođajna psihoza. Ako pored utučenost imate ekstremne uspone i padove u raspoloženju ili ste uzrujani, vidite i/ili čujete stvari koje drugi ne primećuju, zbunjeni ste, imate strane ili čudne misli, strahove ili impulse da povredite ili čak ubijete sebe i/ili vašu bebu ili osećate kao da vam je nametnuto da činite stvari koje normalno ne biste, treba odmah da zatražite pomoć iskusnog lekara. Ovo retko stanje, misli se, da je povezano sa velikim hormonalnim promenama koje se javljaju posle porođaju iako niko još uvek ne zna kako su neke majke ranjivije, podložnije ovim promenama od drugih. Možda ćete imati periode relativnog mira i bistrih misli, ali teškoće posleporođajne psihoze često se iznenada vraćaju posle takvih perioda, pa obavezno potražite pomoć lekara.

- Oglasi -

Posleporođajna panika. Ako razvijete poremećaj panike možda ćete osećati kao da je vaš unutrašnji sistem za uzbunu uključen; imaćete iznenadnu izuzetno jaku uznemirenost i fizičke simptome kao što je ubrzan rad srca, znojavi dlanovi ili teško disanje. Ovi napadi su izuzetno neprijatni. Kako postoje različiti tretmani poremećaja panike alternative možete razmotriti sa svojim lekarom.

Hronična ili jaka depresija. Ako patite od ozbiljne posleporođajne depresije, napadi uznemirenosti i bespomoćnosti su česti i traju više nedelja, čak meseci. Pod ovim okolnostima osnovne aktivnosti kao što su kuvanje, oblačenje i staranje o detetu izgledaju nemoguće. Ovaj vid depresije onesposobljava žene koje od nje pate. One ne mogu da ustanu iz kreveta ili izađu iz kuće. Ukoliko vi ili žena koju poznajete pati od ovih osećanja važno je da potražite pomoć od nekog kome verujete, porodičnog lekara, terapeuta, duhovnog iscelitelja.

PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

Drugima je i ovo koristilo

- Advertisement -

Komentara
Loading...