Porođaj kod kuće nikad nije 100% siguran: Operaciona sala nema zamenu

Širom sveta, a sve više i kod nas, veliki broj trudnica se odluči da se porodi kod kuće. Srećom, značajan procenat njih prođe bez loših posledica, ali porođaj kod kuće je jako rizičan.

novorodena-beba

Porođaj  je prirodna pojava, da nema lekara žene bi se kod kuće porađale i 80 odsto tih porođaja bi prošlo bez loših posledica, ali onih 20 odsto nose sa sobom teške komplikacije – kaže Mima Fazlagić, ginekolog , prenosi „Blic“.

- Oglasi -

Ona dodaje da su te teške komplikacije dovoljan razlog za oprez.

– Posledice su brojne, a kao najopasnije mogu da se navedu krvarenje zbog velikog pucanja vagine i grlića materice, gubitak kiseonika kod beba, a neretko može da se dogodi i da se beba zaglavi u prođajnom kanalu. Posebno su porođaji kod kuće rizični ako porodilja boluje od neke hronične bolesti, poput hipertenzije, dijabetesa, ili spada u starije prvorotkinje – dodaje ginekolog.

U visoko razvijenim zdravstvenim sistemima porođaj kod kuće je dozvoljen i odvija se po unapred pripremljenom planu. Lekarske ekipe odlaze na teren, a bolnice su spremne za prijem pacijenata ukoliko dođe do komplikacija.

– U tako razvijenim zdravstvenim sistemima, kao što je holandski, može da se razmišlja o porođaju kod kuće, ali ni u njima ništa ne može da zameni operacionu salu.

Jedna mama iz Velike Britanije, rukovodeći se preporukama Nacionalnog instututa za zdravlje i negu, odlučila je da se porodi kod kuće. Dve medicinske sestre su bile uz nju, kontarakcije su trajale satima, ali beba nikako nije izlazila iz maminog stomaka. Čak ni posle pucanja vodenjaka, beba nije izlazila. Ana je znala da nešto nije u redu i da je njena beba izložena velikom riziku od infekcija.

Ubrzo su je odveli u bolnicu, gde je tim od 20 lekara i medicinskih sestara porodio Anu, ali problemi ovde nisu prestajali. Lekari su morali da izvedu hitnu intervenciju na bebinom srcu koje je sve sporije kucalo.
Uspeli su da stabiluzuju bebu, a potom su je smestili na odeljenju intezivne nege. Ana je nedelju dana čekala da dodirne svoju ćerku.

Iako u odličnom zdravstvenom stanju i iako je njena trudnoća prošla bez ijedne komplikacije, porođaj kod kuće se nije odvijao po planu.

srbijadanas.com

Komentara
Loading...