Porođaj – lepo ili ružno iskustvo?

0

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo šta utiče na to kako ćemo se sećati trenutaka kada smo donosili dete na svet, kao i na koji način je to povezano s epiduralnom anestezijom. Evo o čemu je reč…

 da_li_je_svaki_porodjaj_prirodni_porodjaj_aps_313843571

Studija Otvorenog Univerziteta Izraela i Univerziteta “Djuk” utvrdila je da se u svesti žena uspomene na porođaj čuvaju u zavisnosti od toga koliko je bol bio izražen u različitim fazama donošenja deteta na svet.

VAŽNO : 6 SAVETA ZA LAKŠI I BOLJI PORODJAJ (PROČITAJTE)

U istraživanju je učestvovalo 320 žena, a tokom porođaja, svakih dvadeset minuta istraživači su pitali porodilje da ocene bol koji osećaju na skali od jedan do sto. Potom su naučnici s ovim mamama razgovarali dva dana, kao i dva meseca nakon porođaja, postavljajući im ista pitanja, ali i to koliko je sam porđaj trajao.

Sve što vam niko nije rekao o porođaju (PROČITAJTE)

 Rezultati su pokazali da su se žene u najvećem broju slučajeva jasno sećale koliki su bol iskusile u određenim fazama donošenja bebe na svet. Ipak, sećanje na to koliko je koji deo porođaja trajao umnogome zavisi upravo od jačine bola, smatraju istraživači.

Tri divne istine o majkama koje su radjale Carskim rezom (PROČITAJTE)

Naime, žene se sećaju bola koji je bio toliko jak da je zanemareno sve ostalo – pa čak i to koliko je porođaj (ili njegove faze) trajao. S druge strane, žene koje su odlučile da svoje mališane donesu na svet pomoću epiduralne anestezije ocenile su, nakon porođaja, bol kao kratkotrajniji nego što je zapravo bio

Prirodni porođaj – za i protiv (PROČITAJTE)

Ovaj fenomen – ‘zanemarivanje trajanja’ – naročito je zanimljiv kada se uzme u obzir česta upotreba epiduralne anestezije”, smatra Eran Čajut, jedan od autora studije. “Ovaj način za otklanjanje bola je razvijen pre svega zbog ublažavanja porođajnih bolova, ali je njegov uticaj na sećanje na porođaj, takođe, veoma važan.”

 

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online