Kako da raspust bude srećan period za sve članove porodice?

0

Napokon raspust! Svi u porodici mogu malo da odmore od velikog broja obaveza koje imaju dok traje školska godina.

raspust

Ono što predstavlja izazov za porodicu tokom raspusta jeste usaglašavanje očekivanja jednih od drugih kao preduslov uživanja u tom periodu.

Čini mi se da rasput menja prioritete roditelja. Čini se da im je u tom periodu važnije zdravlje i bezbednost deteta (jer podrazumevaju da je raspust = sreća). Pa i kako ne bi bili ti prioriteti važniji kad je u tom periodu deci dozvoljeno da veći deo dana uživaju u svojim avanturama? Deca napokon imaju dozvolu da više vremena tokom dana provode istražujući svet oko sebe. Ono što roditelje „muči“ jesu povrede koje nastaju (ili mogu nastati) na tom putu istraživanja.

Da se razumemo, brige roditelja se razlikuju od uzrsta deteta i nisu iste za roditelja predškolca i roditelja adolescenta. Ipak, da bi raspust zaista bio srećan period i za vas i vaše dete, sada je trenutak da ZAJEDNO osmislite pravila koja će važiti tokom trajanja raspusta i da ih se svi pridržavate:

  • Napišite spisak pravila. Pravila se mogu odnositi na razne stvari koje smatrate bitnim (npr. koliko će biti u gostima kod baka i deka, da li će morati i da uči, koje su obaveze koje i dalje mora da obavlja iako je raspust,…). Spisak pravila pravite zajedno sa detetom, jer je važno da i dete da svoj doprinos (da i ono navede pravila koje smatra važnim).
  • Kada ste naveli sva pravila, dogovorite se koja su zaista važna i koja ćete zadržati, a koja odbaciti. Važno je da argumentujete svoje predloge i saslušate argumente druge strane. Na taj način učite svoje dete kako može da pregovara, kako da sluša, kako da uvažava tuđe mišljenje iako se možda ne slaže sa tim, da na adekvatan način prihvati odbijanje njegovog predloga.
  • Vreme je da se dogovorite koje su sankcije za nepoštovanje pravila. NASILJE NIJE OPCIJA!
  • Sada imate pravila za srećan raspust vaše porodice. Okačite papir na vidno mesto.

Kako da znate da li su pravila dobro definisana?

  1. Uvažavaju se obe strane;
  2. Jasno definisano željeno ponašanje (navode se ponašanja koja želimo da se poštuju – npr. „dolazak kući do 23h“, a ne „nemoj kasno da se vratiš“);
  3. Obe strane su saglasne i prihvatile kompletan “pravilnik” (pravila i sankcije);
  4. Jasno definisan vremenski okvir (do kad važe pravila).
  5. P.S. Ukoliko vidite da je dete nezadovoljno ili misli da „pravilnik“ nije fer, velika je verovatnoća da će sabotirati vaše dogovore. VAŽNO je da su obe strane saglasne da bi se poštovao “pravilnik” i da bi veći deo raspusta bili zadovoljni.I zapamtite! Mirnim tonom postižete da vas dete čuje!Uživajte u roditeljstvu!Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, urednik i osnivač stranice www.maminovreme.rs

    Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.

    PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

 

Save

Save

Komentara
Loading...