Porodila se mama hrabrost iz Podgorice: Posle bliznakinja sa Daunovim sindromom na svet donela još jednu DEVOJČICU

0

Juče oko 2 3časova Ilda i Irma su dobile seku INU, 3,2 kilograma, 51 centimetar dugačku. I eto posle višee od 10 godina i mi smo dobile još jednu veliku podršku i dodatni smisao za život“, napisala je Sara pored slika na kojima drži svoju bebu i na kojima vidimo i ponosnog tatu koji je Sari bio velika podrška tokom trudnoće.

FOTO: INSTAGRAM

Trostruka mama dobila je brojne čestitke, a u intervjuu za portal „Žena“ je nekoliko meseci pre porođaja otkrila kako je doživela vest da je u drugom stanju.

„Bila sam prvo veoma zbunjena jer je trudnoća došla neočekivano. Ali kako vreme odmiče, presrećna sam i zbog sebe i zbog devojčica i naše budućnost.

Istakla je tada da se trudnoća odvija bez problema, a svojom pričom mje inspirisala veliki broj žena. Kao što je hrabrošću mitivisala dosta njih.

Sara je 2008. u 20. godini rodila bliznakinje Ilmu i Ildu, odgajala ih je kao smaohrana mama i njih dve su danas samostalne i srećne devojčice.

Čestitamo mami Sari, a i Ilmi i Ildi koje su sa mnogo uzbuđenje čekale rođenje mlađe sestrice!

ŠTA JE DAUNOV SINDROM I KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE U RANOJ TRUDNOĆI

- Oglasi -

Daunov sindrom ili mongolizam predstavlja kongenitalni poremećaj. Kod dece sa mongolizmom umesto 46 postoji 47 hromozoma (hromozom višak sa dva hromozoma pravi 21. par pa se zbog toga ovaj sindrom naziva još i Trizomija 21).

U 95 do 97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije uzrokovan genetikom. Nije dokazana veza sa bilo kojom vrstom životnih navika roditelja, ali je potvrđeno da starost majke (preko 35 godina života) povećava mogućnost pojave sindroma kod deteta.

Daunov sindorom se prepoznaje po fizičkim karakteristikama- široko razmaknutim i kosim očima, nabranoj koži na unutrašnjem uglu očiju i belim pegama na dužici oka. Bebe koje se rode sa mongolizmom imaju umanjen nos i usta i male i nepravilno oblikovane ušne školjke. Tonus njihovih mišića je snižen, a zglobovi su izuzetno savitljivi. Među fizičkim znacima je i „brazda“ na dlanu, ispod četvrtog prsta.

Ova vrsta sindroma može da sa sobom donese i urođenu srčanu manu, anomalije jednjaka i crva, oštećene sluha i vida. Utiče umereno ili veoma izraženo na mentalnu sposobnost deteta.

Među metodama dijagnostikovanja Daunovog sindroma je i Nifti test, neinvazivan prenatalni test za otkrivanje hromozomskih ambnormalnosti ploda koji može da se obavlja od 10. nedelje trudnoće.

Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom je 21. mart, a u Srbiji je prošle godine bilo njih 2.000.

ČESTITKE I U IME DEVET MESECI . BRAVO MAJKO !

izvor. zenablic

- Advertisement -

Komentara
Loading...