PORODILJE BEZ PLATE ZA PRAZNIKE Država je ponovo bez objašnjenja kaznila mnoge majke u Srbiji

0

Mnoge porodilje zaposlene u državnim firmama nisu dobile decembarsku platu iako su mesecima redovno bile isplaćivane. Što je najgore ne znaju ni kada ni da li će primiti platu pre novogodišnjih i božićnih praznika.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Tako će, po svemu sudeći, porodilje ostati bez plata kada su im najpotrebnije – tokom predstojećih praznika. Za sada nije poznato koliko njih nije dobilo primanja, ali sudeći prema komentarima na sajtovima i forumima za roditelje, veliki broj porodilja je uskraćeno za novac.

– Dobijala sam kao prosvetni radnik poslednjih meseci redovno platu 24. u mesecu da bi u decembru odjednom i bez razloga ostala bez para. Niko me nije ni obavestio da će biti kašnjenja i kada će plata stići. Neke od koleginica porodilja su dobile platu pa smo svi u čudu jer ne znamo po kojem kriterijumu je jednima isplaćen novac, a drugima ne. Zvala sam školu i pitala ih zbog čega mi kasni plata i kada ću je dobiti. Odgovorili su samo da ne znaju ništa – naglašava jedna od porodilja.

Bez objašnjenja

Jasmina Mihnjak sa sajta “Bebac” ističe da je problem veliki i neobjašnjiv.

– Čudno je da država kasni sa isplatom novca i ne daje objašnjenja zbog čega i kada će biti plate. Moguće da su nedavno iz fonda za plate isplatili roditeljski dodatak mnogim porodicama jer je i to bio problem pa da sad nemaju za plate. Ali to je samo pretpostavka pošto racionalnog objašnjena od nadležnih trenutno nema – priča Mihnjak.

Kako kaže, plate kasne, pre svega, porodiljama čija su se deca rodila do 1. jula ove godine i plate primaju po starom Zakonu o finansijskoj podršci porodici odnosno preko poslodavca. To potvrđuju i same porodilje i dodaju da ni ovde ne postoji jasan kriterijum kašnjenja.

- Oglasi -

– Ja sam se porodila 23. februara, a koleginice kojima je legla plata tj. nadoknada porodiljama, danas u toku dana, bebe su dobile aprila i maja meseca ove godine… Moj račun je još bez uplate. Sve smo u radnom odnosu iste opštine (Aranđelovac)… E sad… u čemu je razlika i šta je razlog da pojedinima novac stiže, a drugima ne nije mi jasno?! Da nedoumica bude veća – ja sam svoje bolovanje prekinula 3. decembra i vratila se poslu u školi. Te se pitam komplikuje li to šta? Po nekoj logici, država mi je dužna još ovu jednu uplatu, ali nje misteriozno nema! Možda će mi je uručiti kao paketić, a da o tome nisam obaveštena! – kaže jedna od porodilja.

Bezobrazluk i bahatost

A na sajtu “Bebac.com” povodom svega poslali su oštru poruku Ministarstvu za rad.

– Dozovite se pameti. Odnos države prema roditeljstvu ne ide u pravcu podrške natalitetu već naprotiv, ne prestajete da pokazujete bezobrazluk i bahatost u svom nemaru prema roditeljima u najosetljivijem periodu života! Roditelji ne traže novogodišnju rasvetu! Roditelji ne traže preskupe poklone! Roditelji traže svoja zakonska primanja! Nedopustivo je da mame u Novu godinu uđu bez plate! Hitno porodiljama isplatite novac koji im pripada! – ističe se na sajtu.

Ministarstvo: Isplaćene sve porodilje po novom zakonu

U Ministarsvu za rad tvrde da su u decembru isplaćene sve porodilje koje primaju platu po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici.

Po starom zakonu poslodavac, na primer škola, je uplaćivao novac direktno porodiljama, a Ministarstvo nakon dobijanja potvrde da je novac legao na račune porodiljama, taj novac refundirao poslodavcu. Sa izmenama i dopunama ovog zakona koji je stupio na snagu 1. jula ministarstvo novac direktno uplaćuje porodiljama. Po novom zakonu sve porodilje koje su se porodile posle 1. jula su dobile novac. Ministarstvo apeluje na porodilje koje su po starom i koje nisu dobile novac da se obrate svom poslodavcu i ako nisu dobile adekvatan odgovor da se obrate Inspekciji rada – kažu u Ministarstvu i dodaju da su u petak 21. decembra uplatili novac za porodilje “Pošti” i zamolili je da da istog dana puste uplaćeni novac, kako porodilje ne bi čekale ponedeljak.

izvor.blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...