Porodjaj u vodi

Trendovi u načinima kako žene danas rađaju svakako se menjaju. Porođaj u kadi ispunjenoj toplom vodom može biti predivno iskustvo za majku i bebu Čini se kako porođaj u vodi kod nas tek treba da doživi svoj procvat kao što ga doživljava u razvijenim zapadnim zemljama gde se beleži veliki porast upravo takvih porođaja.

porođaj-u-vodi

A zašto biste poželeli porođaj u vodi?

MANJE BOLI Kad jednom rodi u vodi, retko koja žena sledeće dete namerava roditi na neki drugi način. Lako je objasniti taj fenomen. Voda u koju majka uranja, na poseban način opušta ženinu telesnu napetost, daje joj osjećaj lakoće tela i omogućuje da se oseća ugodno i zaštićeno što na kraju smiruje bol. Zbog toga porodilji često ne trebaju lekovi.

BRŽE OTVARANJE I UČINKOVITIJI TRUDOVI Osim osećaja udobnosti koji majka ima plutajući u kadi, mnoge studije od devedesetih pa na ovamo su pokazale mnogo drugih prednosti takvog porođaja za majku i dete. Porođaj u vodi traje kraće. Kod prvorodilja se prvo porođajno doba, faza otvaranja, može skratiti za čak 90 minuta, što uveliko štedi energiju i ostavlja je za kraj. Žena de početne faze otvaranja provodi na suvom i obično u kadu ulazi kad je otvorena oko 5 centimetara kako bi se podstaklo otvaranje. Tada porođaj obično krene brže, trudovi su učinkovitiji i ako nema komplikacija, žena se porodi u roku od dva sata.

MANJE POTREBE ZA EPIZIJOTOMIJOM Još jedan učinak tople vode ne treba zanemariti. Dobro je poznato da se kod porođaja u vodi izvodi manje epiziotomija jer one nisu potrebne. Tkivo se, naime, lakše širi i opušta u toploj vodi (ne sme prelaziti 37 stepeni), što rezultira znatno manjom potrebom za rezevima međice (epiziotomijom). Ako babica pri porođaju u vodi proceni da je rey potreban, on se može uraditi i sa ruba kade što se, međutim, puno ređe događa. Razlog zašto se izvodi puno manje epiziotomija jeste u toku samoga porođaja. Babica u prvim trenucima pomaže ženi da sama proceni koliko želi da gura pa sam čin radjanja obično traje malo duže, a to međici daje više vremena za širenje.

NEMA STRAHA OD INFEKCIJE Potrebno je napomenuti da se među lekarima u našoj zemlji, a takvo se mišljenje može često čuti i među ženama, još govori o mogućim infekcijama i opasnostima takvoga porođaja za detetovo i majčino zdravlje. Međutim, mnogobrojne su studije pokazale da je takav strah neopravdan. Ako se higijena kade održava na pravilan način, puni se kada pitkom vodom, trudnica je zdrava i pazi li osoblje, babice i lekari na svoje zdravlje i čistoću, tada zaista nema straha od bilo kakvih infekcija.

Sve prednosti porođaja u vodi: -veća psihička i fizička opuštenost -manje negativnih emocija i refleksa: boli, straha, ljutnje, grča -kraće drugo porođajno doba i faza otvaranja -učinkovitiji trudovi, kraći porođaj -veća svesnost i kooperativnost porodilje -retka potreba za rezom međice (epiziotomijom) ili lekovima za bol -pravilnije disanje bez napetosti i hiperventilacije koji pojačavaju bol -veća pokretljivost porodilje i mogućnost odabira raznih položaja -smanjen pritisak na kičmu -bolja cirkulacija jer je smanjen pritisak na donju šuplju venu -manje krvarenja u trećem porođajnom dobu kad dolazi do porođaja posteljice -mogućnost lepšeg zbližavanja s detetom -intimnija i mirnija atmosfera, iskustvo koje vas ispunjava.

Kada ne možete da rodite u vodi? -komplikacije u trudnoći -veliko dete -višeplodna trudnoća -prevremeni porođaj -aritmija detetovog srca (nepravilan CTG) − pre i tokom porođaja -želja za epiduralnom anestezijom -pozitivni testovi na: HIV, hepatitis B i C, klamidiju, TBC, uroinfekcije

MOŽE LI DETE DA UDAHNE VODU? Vaše dete sve što do porođaja poznaje jeste samo život u vodi. Priroda mu je za taj višemesečni boravak u vašem stomaku podarila tzv. “diving reflex”, to jest refleks ronjenja zbog kojega pluća deteta ostaju neaktivna sve dok lice prvi put ne dođe u kontakt sa vayduhom. Kod prevremeno rođene dece refleks za disanjem neretko je jači od refleksa ronjenja pa se može dogoditi da oni udahnu vodu, no u tom slučaju ionako nećete moći da se porodite u kadi jer je prevremeni porođaj kontraindikacija porođaju u vodi.

Komentara
Loading...