Posle ovoga deci nećete morati sve da ponavljate po dva puta: 5 CAKA da vas uvek čuju

0

 Dok pričate, ono deluje kao da vas sluša, a zapravo ne čuje ništa.

Ove situacije su vrlo frustrirajuće za roditelje i zato je važno da naučite dete da vas čuje kad mu prvi put nešto kažete.

Sledeći put kad dete ignoriše vašu molbu da pokupi igračke ili opere zube, Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline, savetuje da preduzmete sledeće korake.

1. Isključite TV i ostale ometače pažnje

Za početak, razlikujte namerni prkos od toga da vas dete zaista nije čulo. Ako mu govorite da uradi nešto dok, na primer, igra igricu, velika je verovatnoća da vas neće čuti. Zato prvo isključite sve ometače – TV, komjuter ili tablet, obratite mu se imenom, čučnite pred dete i gledajte ga u oči dok mu govorite. Dajte mu jasne smernice koje opisuju ono što želite da uradi.

2. Zamolite ga da ponovi vaše instrukcije

Važno je da dete razume ono što zahtevate od njega da uradi. Tražite da ponovi vaša uputstva, a ako treba, i pojasnite mu ih. Ako zna da ih ponovi, to znači da su vaša očekivanja jasna.

- Oglasi -

3. Dajte mu jedno upozorenje

Kad, na primer, kažete detetu da pokupi igračke i kad ste sigurni da vas je razumelo, sačekajte oko pet sekundi. Možda mu treba malo vremena da obradi informaciju, ali ako i dalje nastavi da ignoriše vaše reči, upozorite ga. Recite mu da ako ne pokupi igračke, neće ići na rođendan kod drugara ili da ćete mu tog dana oduzeti omiljenu igračku. Budite spremni da ispunite obećanje ukoliko vas zaista ne posluša.

4. Napravite plan za rešavanje problema

Ako dete često ignoriše vaše zahteve, napravite plan za rešavanje problema. Sedite, razgovarajte sa detetom i objasnite mu zbog čega je važno da sluša mamu i tatu. Skrenite mu pažnju da deca imaju prava, ali i obaveze, baš kao i svi ostali članovi porodice. Takođe, imajte u vidu da je nekada i pohvala za dobro ponašanje dovoljna da motiviše dete da uradi ono što ste od njega tražili.

5. Proverite dečji sluh

Ako dete često ne čuje ni kod kuće, ni u školi, važno je da prvo isključite osnovne probleme. Postavite sebi sledeća pitanja: ima li problem sa sluhom ili da li je sve u redu sa njegovom pažnjom? Problem sa koncentracijom i pažnjom danas ima sve više mališana, pa zato prvo isključite tu mogućnost.

Biljana Stefanović

Foto pixabay
Autor/Izvor bliczena

- Advertisement -

Komentara
Loading...