POSLEDNJA OPOMENA Imunitet smo stvarali 40 godina, a sada nam zbog roditelja koji ne vakcinišu decu PRETI OZBILJAN PROBLEM

0

Epidemija malih boginja prijavljena je u Pčinjskom okrugu, a majka i beba obolele su od morbila u Kraljevu! Još tri slučaja ove zarazne bolesti u Srbiji poslednja su opomena svima da vakcinišu svoju decu,

Analize Instituta za virusologiju „Torlak” iz Beograda potvrdile su da je 21-godišnja devojka iz Bujanovca obolela od malih boginja. Radi se o studentkinji koja se zarazila u Prištini.

U Zavodu za javno zdravlje u Vranju saopštili su da zbog lakšeg oboljenja devojka nije hospitalizovana na infektivnom odeljenju.

– Ona se nalazi u kućnoj izolaciji jer ima blaže simptome bolesti. Pored nje, mi imamo i nedavni slučaj mladića iz okoline Bujanovca, koji je primljen na Infektivno odeljenje bolnice u Vranju, a koji je takođe oboleo tokom boravka u Prištini, gde studira. Na osnovu dva slučaja zaraženih u jednoj opštini može se prijaviti epidemija Ministarstvu, što smo mi i uradili. Mere kontrole su pooštrene kako bismo sprečili širenje zaraze – rečeno je „Blicu” u Zavodu u Vranju. U Domu zdravlja u Bujanovcu u toku je hitna vakcinacija dece protiv morbila.

Prema Zakonu, epidemiju u celoj zemlji ili na delu teritorije proglašava ministar, a na osnovu predloga komisije Ministarstva i Instituta za javno zdravlje „Batut”.

Majka i beba koje su obolele u Kraljevu nisu bile vakcinisane, a trenutno se sprovodi detaljna kontrola svih koji su sa njima imali kontakt. Njih dve su izolovane na infektivnom odeljenju kraljevačke opšte bolnice „Studenica”, a prema rečima direktora Zorana Mrkvića, njihovo stanje je stabilno.

– U ovoj ustanovi preduzete su sve zakonske mere predostrožnosti i zaštite od prenošenja virusa – rekao je Mrkvić.

Majka i beba su se takođe zarazile na Kosovu, gde su bile u poseti rođacima, od kojih je jedno dete zaraženo. Simptomi su se kod njih dve pojavili pre nekoliko dana, pa su smeštene u karantin. Beba je smeštena u izolaciju odeljenja pedijatrije, a majka na infektivno odeljenje.

– Preduzećemo vakcinaciju svih osoba koje su bile u neposrednom kontaktu s obolelim pacijentkinjama, pojačaćemo zdravstveni nadzor i pokušati da se sa svima njima dogovorimo da u narednom periodu, dok postoji eventualni rizik od zaraze, ograniče svoje kretanje. Naravno, i da se u slučaju pojave simptoma odmah jave u najbližu zdravstvenu ustanovu – kaže Vladan Šaponjić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

On dodaje da u Kraljevu još ne postoje epidemiološke indikacije da bi se krenulo u masovnu kampanju vakcinacije, već će pedijatrijski timovi pozivaju nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu, uzrasta do 14 godina, na dopunu vakcine.

- Oglasi -

Bedem zaštite od bolesti se urušava

Da bi se postigao kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano više od 95 odsto ljudi, a u Srbiji je tokom prošle godine bilo vakcinisano 81 odsto, u Beogradu 65,2 odsto, dok je prema pristiglim podacima za ovu godinu, u glavnom gradu MMR vakcinu do sada primilo tek 43 odsto građana, uprkos tome što je vakcinacija u našoj zemlji obavezna.

Ozbiljan problem tek ako virus uđe u vrtiće

Predrag Kon, epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje, kaže da zakon treba da sprovodi čitavo društvo i na svim nivoima.

– Zasad još nemamo obolevanje u vrtićima, što je dobro. Situacija je još dobra u Srbiji, bedem imuniteta koji je stvaran 40 godina još je veoma jak. U poslednjih nekoliko godina on se ozbiljno krnji u predškolskim ustanovama gde se nakuplja broj osetljive dece.

Dok god ne uđe virus u predškolske ustanove, mi nemamo nikakav ozbiljan problem. Ali ako se i u narednih 4-5 godina nastavi sa ovako malim obuhvatom vakcinacije, doći ćemo u situaciju da je potpuno nemoguće zaustaviti epidemiju. Uz punu odgovornost, pozivam roditelje da vakcinišu decu. To je mnogo pametnije da urade – kaže Kon.

„Batut“: U Srbiji obolele 34 osobe

Na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju Kosovske Mitrovice, od početka oktobra do danas registrovana su 34 slučaja malih boginja, saopšteno je juče iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut”.

U skladu sa preporukama iz „Batuta”, na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, na kojoj je prijavljena epidemija malih boginja, intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

– Pooštrene mere epidemiološkog nadzora na teritoriji cele republike na snazi su od 9. oktobra, a podrazumevaju Plan aktivnosti za odstranjivanje malih boginja – prijavu sumnje, laboratorijske dijagnostike, izolacije, lečenja obolelih, zdravstveni i epidemiološki nadzor, kao i vakcinaciju.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti i ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odsnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja – navedeno je u saopštenju.

izvor. blic

RUSKI DOKTOR OBELODANIO TAJNU DEČJEG IMUNITETA: Ne leče decu magični lekovi već samo ovo

- Advertisement -

Komentara
Loading...