Postići da vas dete sluša pravi je izazov za svakog roditelja. Uz ovaj trik je moguće

0

Dok jedni roditelji podmićuju decu, drugi kažnjavaju ili ponavljaju neprestano jedne te iste stvari, a većina se odlučuje za podizanje tona, evo što morate imati na umu kada dete želite da „naterate“ da vas sluša.

Unapred morate znati koji je vaš cilj

Nije dovoljno da se dete pravi da vas sluša, cilj bi trebao biti da dete čuje i shvati šta mu želite da poručite. Razlika je velika.

Važno je da govorite detetu tek kada primećujete da imate njegovu punu pažnju. U suprotnom ne očekujte da dete doživi ono što mu govorite.

Dajte detetu dovoljno vremena

Ako imate nešto važno da kažete svom detetu, a ono se trenutno igra, ne očekujte da svoju pažnju u jednoj sekundi preusmeri na vas. Dajte detetu dovoljno vremena da skrene pažnju na vas. Zaustavite crtani ili ga pozovite sa strane ako se igra u grupi ljudi. Odraslima je takođe potrebno nekoliko trenutaka da se prebace s jedne aktivnosti na drugu, stoga budite strpljivi s detetom.

Razgovor nema previše smisla dok dete plače

Dete neće čuti ništa što mu želite poručiti ako razgovarate s njime dok je vrlo nervozno, ljuto, tužno ili plače. Važno je pričekati da se dete umiri, a tek tada razgovarati.

- Oglasi -

Govorite polako

Ako rečenice izgovarate bez pauze, ubrzano govoreći i nervoznim tonom, dete će vrlo brzo izgubiti misao koju mu želite poslati. Tada više neće moći da prati šta zapravo želite. Umesto toga povremeno dete upitajte između rečenica razume li što mu govorite.

Obratite pažnju na govor tela

Detetov govor tela jasno će vam dati do znanja doživljava li vas dete uopšte, ali će tako i dete nešto iščitati iz vašeg govora tela. Ako sve radite u žurbi i bez previše ličnog pečata, dete će misliti da vam nije stalo do toga.

Ne prilagođavajte glas situaciji o kojoj razgovarajte, budite objektivni, gledajte dete u oči i budite i sami svesni onoga što govorite i poruke koju dete treba da shvati.

Roditeljstvo nije lako, ali ove rečenice su u stanju da nateraju vaše mališane da vas poslušaju.

izvor. index.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...