Postporodjajna depresija

Drage mame postorodjajni period može biti pravi izazov za vas i ljude oko vas.Donošenje na svet vašeg mališana menja vaš život na svim nivoima i to može biti preteško .Nemojte se brinuti to što vi osećate je sasvim normalno. Mnoge mame pate od toga  ali možete prevazići ovaj period uz pomoć i podršku vaših voljenih . Morate da pomoslite na ljude u vašoj okolini koji vas vole a pogotovo zbog vaših mališana morate da budete dobro jer ste njima najviše potrebni. 

Šta je postporodjajna depresija ?

To je depresivna bolest koja se javlja nakon rodjenja bebe . Normalno je i sasvim prirodno da žene dožive negativne emocije posle porodjajnog iskustva.Ovo varira od emocialnih poremećaja(baby blues) preko postporodjajne depresije do postporodjajne psihoze(najredji oblik pojavljivanja)

Postporodjajna depresija je baš česta svakoj sedmoj majci se to desi da zapadne u depresiju ,i obično se javlja u prvih mesec dana posle porodjaja. Može se pojaviti i mesecima nakon porodjaja . Kada to prolazi ,i dolazi normalno raspoloženje nije veoma precizno.

Razlozi su nepoznati. Može biti dosta uzroka: neredovan san, briga za dete dali sve radite dobro ,dali to možete ,i postporodjajne hormonske promene .

Najčešće se pojavljuje kod majki koje su i pre imale ,ili koje su tokom trudnoće bile pod stresom ili nisu imale pomoć od svoje porodice . Postporodjajna depresija se može lečiti isto kao i normalna depresija. Jako je važno da sa nekim popričate o svojim problemima ,zamolite za pomoć oko čuvanja deteta.

SIMPTOMI

 • Briznete u plač iznenada preplavljeni ste osećajem da ste beskorisni.Ovo osećanje traje tokom dana , intezivira se u odredjenim trenucima.
 • Ne možete doživeti intezitet koji očekujete kada provedete dan sa vašim mališanom.
 • Iznenadna netrpeljivost prema vašem novorodjenčetu,srugoj deci i životnom partneru.
 • Neredovno spavanje lako se osećate premoreno ne možete zaspati ili ako ste konačno uspeli ujutru se teško probudite.
 • Premorenost. Prirodno je da se osećate umorno jer je vaš mališan veoma zahtevan ali stanje se intenzivira kada je u pitanju postporodjajna depresija.
 • Smanjenje apetita.Ovo može biti veoma delikatan problem jer vam je potrebno puno energije i brige o vašem mališanu.
 • Glavobolje,bolovi u grudima,lupanje srca.
 • Uznemirenost.To može poprimiti različite oblike.Možete se osećati sve vreme napeto ,veoma nervozno.Redovni dnevni zadaci u vezi vašeg mališana mogu biti preteški.Šta više neke mame osete napade panike.Nebrinite previše sve će ovo proći
 • Osećaj uzaludnosti i očaja.Sve mame se suočavaju sa novim teškim problemima u vezi sa novorodjenčetom ali depresija naglašava stanje “Ne mogu to podneti “
 • Strah da povredi bebu ili samu sebe.

Veoma je važno da razgovarate sa ljudima oko vas o vašim osećanjima i otkrićete da nije kraj sveta i da je njihova ljubav bezuslovna .

SAVET MAJKAMA

 • Neskrivajte vaša osećanja.Razgovarajte sa nekim o njima.
 • Depresija je bolest ,i nemojte da mislite da je imate zato što ste slabe osobe. To je česta i izlečiva bolest.
 • Tek postati majka je veoma stresno.Nećete moći da radite sve stvari koje ste radile pre porodjaja. Pokušajte da smanjite broj aktivnosti i prihvatite pomoć kad vam se nudi.
 • Iskoristite svaki trenutak da spavate.
 • Vodite računa da se normalno hranite jer vam je potrebno puno energije.
 • Uključite vašeg partnera,Pokušajte da provodite vreme sa njim.
 • Razgovarajte sa drugim majkama koje imaju bebe.Otkrićete da su i one doživele slična stanja i osećanja.
 • Ljubav vaših voljenih će vam pomoći da to prebrodite.

Baby blues

Se javlja kod mnogih žena (80-90%) u prvim danima nakon porođaja. Majka može osećati nagle promene raspoloženja, tako da se u jednom trenutku oseća izuzetno srećno, a zatim jako tužno. Može plakati bez razloga i biti nestrpljiva, razdražljiva, nemirna, osjećati tjeskobu, usamljenost i tugu. Babi blues može trajati od nekoliko sati do mesec dana nakon porođaja. Babi blues se obično ne treba lečiti. Često pomaže razgovor sa drugim mladim mamama i podrška porodice i prijatelja.

Postporođajna psihoza

Je retka, ali ozbiljna mentalna bolest – javlja se u 1-2 slučaja od 1000 i obično počinje unutar 6 nedelja od porođaja. Veću verovatnoću za oboljevanje od ove bolesti imaju žene sa bipolarnim ili drugim shizoafektivnim poremećajem. Bolest se može naglo pojaviti. Žena može izgubiti dodir sa stvarnošću, imati auditorne halucinacije (čuje nešto što se zapravo ne čuje, npr nekog da govori) i može nešto videti drugačije nego što zaista jeste. Vizuelne halucinacije (vidi nešto što ne postoji) nisu tako česte. Među druge simptome možemo ubrojati nesanicu (insomniju), nervozu i ljutnju, čudne osećaje i ponašanje. Žene obolele od Postpartum psihoze trebaju odmah biti podvrgnute lečenju i gotovo uvek trebaju uzimati lekove. Ponekad čak trebaju biti i hospitalizovane, ako postoji opasnost od povređivanja sebe ili nekog drugog.

 

Komentara
Loading...