POTPUNO POGREŠNO VASPITANJE : Savremena tehnologija SVE VIŠE UDALJAVA članove porodice jedne od drugih

0

Mnogi mališani danas veći deo dana provode uz kompjuter ili mobilni telefon svojih roditelja. I mnogi očevi i majke to ne smatraju problematičnim.

Naprotiv, oni veruju da je to dobro jer su deca smirenija dok igraju omiljenu igricu ili gledaju crtaće na Jutjubu pošto im u tim trenucima ne smetaju, ne postavljaju dodatna pitanja, ne traže im da ih vode na igralište… Ipak, većina očeva i majki današnjice nije svesna da tehnologija preuzima njihov porodični život i razdvaja članove jedne od drugih.

Uče od nas

Roditelji bi trebalo da budu zabrinuti što njihova deca vole da provode previše vremena za kompjuterom jer je interakcija dece s drugim osobama osnova za njihov zdrav razvoj. Najjače i najmoćnije iskustvo koje deca imaju je veza sa sopstvenim roditeljima. Oni nas čitaju i gledaju šta mi radimo kad smo s njima da bi naučili kako da se ponašaju prema drugima. Ovo važi i za tehnološke navike, jer se mnoga deca danas takmiče s računarima i telefonima da bi privukla pažnju roditelja i naše tehnološke navike s vremenom postaju i njihove. Osim toga, tableti i telefoni sa ekranom na dodir čak ne pomažu ni pri razvoju govora kod dece niti povećavaju njihovu sposobnost da pričaju s drugom decom.

Slaba povezanost

To što dečica znaju da skinu aplikaciju pre nego što nauče da vežu pertlu je zastrašujuće. Te prve godine su za decu čarobne. Ne treba zameniti magiju igrališta magijom tableta. Kompjuteri i mobilni telefoni mogu biti sredstvo za sticanje znanja. Ipak, deca koja ih previše koriste neće biti vezana za svoje roditelje i neće s njima razvijati emotivne odnose koliko bi trebalo. Dokle god roditelji i deca provode previše vremena za mobilnim ili laptopom, porodične veze propadaju i slabe. Današnje porodice ne bi smele da zaborave da održavaju porodične odnose jer su oni najvažniji za pravilan razvoj i odrastanje.

I zapamtite, što više vremena roditelji provode za mobilnim ili kompjuterom, to isto rade i deca!

 

TEKST BONUS !

Današnji mališani su pravi stručnjaci za tehnologiju! Oni uključuju ajpede, puštaju svoju omiljenu muziku na smartfonima, uče kako koja životinja izgleda pomoću aplikacija na tabletima.

Često se u tehnološke naprave razumeju bolje od svojih roditelja, a svakako uživaju upotrebljavajući ih. Ipak, nemoguće je ne zapitati se da li je dobro da se mala deca zabavljaju i uče pomoću različitih aparata,

Američka pedijatrijska akademija smatra da to nije slučaj. Stručnjaci zaposleni u ovoj ustanovi veruju da deca uzrasta do dve godine ne bi trebalo da budu izložena tehnologiji, da mališani stari između tri i pet godina mogu koristiti kompjutere i mobilne telefone jedan sat dnevno, a preporučuju da deca uzrasta između šest i osamnaest godina upotrebljavaju tehnološke naprave najviše dva sata dnevno. Saznajte zbog čega bi vreme korišćenja tehnologije moralo biti ograničeno.

Rast mozga

Rani razvoj mozga je veoma brz, ali je određen stimulansima koji dolaze iz okruženja deteta. Zbog toga je važno da mališani provode vreme u prirodi i dožive svet oko sebe na pravi način. Samo tako će se mozak razviti normalno

Odlaganje razvoja
Korišćenje elektronskih naprava ograničava kretanje. Kreatnje i igra su od ogromne važnosti za razvoj tela, učenje i opstanak. Statičnost može odložiti razvoj.

Agresija

Nasilje je naučen način ponašanja. Deca koja su izložena nasilnim sadržajima reaguju, u svakom smislu, agresivnije od svojih vršnjaka.

Mentalno zdravlje

Uključivanjem u svet tehnologije prekida se veza s drugima, prirodom, duhom i sobom samima. Tako najlakše dolazi do zavisnosti od društvenih mreža, video-igara, pornografije.

Digitalna demencija
Mališani koji prekomerno koriste tehnologiju često imaju teške probleme, a samo neki od njih su: gubitak memorije, poremećaj pažnje, gojaznost, anksioznost, introvertnost, dečja depresija.

Dragi roditelji ide lepo vreme ima mnogo aktivnosti sa kojima možete da zabavite vaše mališane , mobilni telefon nije rešenje ! 

Foto pexels
Komentara
Loading...