Fizička povezanost mame i bebe počinje kontaktom „koža na kožu”! PODCAST

0

Od momenta rođenja, fizička povezanost mame i bebe počinje kontaktom „koža na kožu”. Taj dodir pruža sigurnost tokom bebinog prvog iskustva prilikom dolaska na ovaj svet.

 

Prim. dr Ljiljanu Stanković smo pitali kakve dobrobiti ima kontakt „koža na kožu” odmah nakon porođaja.

– Sve počinje tim prvim zagrljajem. Kada mama prihvati svoju bebu koju je nosila 9 meseci u stomaku, iako se mi svi ostali sklonimo od njih i dozvolimo da se beba odmah nakon rođenja stavi mami na grudi, dešavaju se brojni procesi koji su i naučno dokazani –  kaže dr Stanković u našem ePodcastu.

- Oglasi -

Na pitanje da li postoji nešto što je posebno potebno ispoštovati prilikom kontakta kože na kožu, prim. dr Ljiljana Stanković nam je objasnila:

– Odmah nakon rođenja, babica treba da preuzme bebu, preseče pupčanu vrpcu, ali nikakva dalja obrada ne dolazi u obzir.

Sve što je potrebno je to da se u jednu čistu i suvu pelenu ili kompresu prihvatiti dete, tako da se leđa i glavica bebe obrišu. Jako je važno da dlanovi deteta, koji će biti položeni na kožu majke i prednji deo deteta kojim će dete da legne u žabljem položaju na svoju mamu ostanu neobrisani.

O tome da li  je korisno da i tate kad beba dođe kući sprovode kontakt „koža na kožu” i do kog meseca se preporučuje ovakva vrsta kontakta, saznaćete ako pogledate današnji ePodcast.

- Advertisement -

Komentara
Loading...