Povišena temperatura deteta

Povišena temperature je najčešći razlog obraćanja lekaru od strane uplašenih roditelja.Medjutim,temperatuta moze ali ne mora da označava bolest u svakom slučaju.Jake emocije,zamorne igre,obilni obroci,neadekvatan način oblačenja I previsoka temperature sredine u kojoj dete boravi kao I teške fizičke vezbe kod starije dece,mogu podići temperatu tela.Povisena temperature ima I svoje dnevne varijacije koje bezrazlozno uplaše roditelje.

fras-febrilna-konvlzija-temperatura-dete-bolesno-dete-1358758612-256377

Normalna temperature se kreće u rasponu od 36,1 do 37 Cmerena u prepodnevnim časovima,a tokom poslepodneva moze preći 37,4 Cali je pri tome opste stanje I ponasanje deteta dobro.Ako se povisena temperature odrzava duze od 48 sati potrebno je da uzrok temperature utvrdi lekar.

Od ovakvog stave treba izuzeti novorodjenče I odojče do 3 meseca,kod njih temperatura preko 38,5 -39 C nalaze roditeljima hitan odlazak lekaru.

Povisenu temperature najčesće izazivaju infekcije disajnih puteva,infekcije mokraćnih puteva a nertko I pogrešna ishrana.

Medjutim,u oko polovine sličajeva povisene temperature se ne nadje jasan uzrok a stanje se za par dana normalizuje.

Treba znati strpljivo posmatrati dete I negovati ga pravilno!

Ovo se postize laganim oblačenjem deteta,najbolje u pamučnu odeću,poboljsanjem cirkulacije vazduha u prostoriji sto se postize čestim provetravanjem.

Drugi vrlo vazan element pravilne nege je dobro pojiti dete I dozvoljavati da ono samo po sopstvenom izboru pije I hladne napitke.

Kod nas su omiljeni oblozi I masaza tela alkoholom ili rakijom medjutim riditelji ,ovaj postupak nijebezopasan pogotovu kod male dece zbog mogućeg trovanja alkoholnim isparenjima I apsorpcijom alkohola preko koze.

Temperatura se moze sniziti I samo energičnom masazom potkolenica I podlaktica koje su zbog perifernog kolapsa hladne.Energičnim trljanjem mlakom vodom se periferija utopli I tada temperature počinje da pada.

Temperaturu ovim metodama treba sniziti do 37,5-38C I na tom nivou je odrzavati uz eventualnu primenu antipiretika.

Energično obaranje temperature nuzno je samo kod dece kod koje postoji podatak o pojavi “ frasa” ili kada kadsa je temperature preko 40C.U ovim visokim skokovima potrebno je primenjivati osim fizikalnih maera I lekove za snizavanje temperature.

Antipiretici

Ovi lekovi su istovremeno I blagi analgetici tj. Lekovi koji ublayavaju ili otklanjaju bol.Primenjeni u cilju regulisanja temperature istovremeno uklanjaju neprijatne simptome koji prate porast temperature.

Izbor lekova se godinama menjao a današnji stav je da se koriste lekovi sa malim potencijalom nezeljenih efekata kakav je neki od oblika Paracetamola I manje pozeljno Ibuprofena.

Naša nacionalna sklonost da se deca u bolesti pretopljavaju dodatno pogoršava opšte stanje deteta.Mišljenje da se deca u bolesti ne kupaju takodje je teška zabluda,kupanje je pored ostalog jedan od najefikasnijih načina za obaranje temperature.Takodje , decu ne treba prisiljavati na mirovanje I ne ograničavati im prirodni nagon da se kreću.

Ishrana u toku bolesti

Roditelji često forsiraju ishranu u toku bolest u cilju podizanja otpornosti organizma deteta.Ovaj pokušaj je najčešće neuspešan,jer je jedan od prvih simptoma bolesti gubitak apetita.U bolesti je bitno da dete dobija dosta tečnost,lako svarljivu hranu po sopstvenom apetitu I zelji.

Komentara
Loading...