Povišena temperatura

0

Najčešće, prva pomisao kada se javi povišena telesna temperatura (febrilnost), jeste postojanje infekcije.

 

Febrilnost kod novorođene bebe ima daleko ozbiljnije značenje nego kod starije dece ili odraslih, a to upravo potiče od sumnje na infekciju.

Dve važne karakteristike infekcije novorođenčeta su veoma lako zahvatanje čitavog organizma i veoma brz razvoj u poređenju sa decom starijeg uzrasta.

Postupak koji bi roditelji trebalo da obave kod kuće je otkrivanje povišene telesne temperature na vreme i odlazak u nadležnu pedijatrijsku ambulantu. Iako ovaj postupak može da deluje jednostavno, ima mnogo detalja koje treba znati kako se ne bi napravile uobičajene greške.

Prvo merenje temperature da bi se utvrdilo da je uopšte povišena radi se pritiskom ruke ili usana na bebino čelo ili oko. Ako pod rukom ili usnama  osetimo da se toplota povećava – to je znak a beba ima povišeu telesnu temperaturu. Ako je pak beba samo topla a ta se toplota ne uvećava – onda ona nema povišenu telesnu temperaturu. Da biste pouzdano znali da beba ima ovišenu telesnu temperaturu i kolika je – koristite termometar sa živom.

Kako bebi da izmerim temperaturu ?

Rektalno ( čmaru)
Ovo je najmanje prijatan način merenja bebine povišene temperature za roditelje ali je zato najpouzdaniji. Stavite bebu da leži na stomaku u vešem krilu tako da joj noge vise pod uglom od 90 stepeni. Za svo vreme bebi pevajte ili pričajte kako bi bila što opuštenija. Razvucite joj guzove jednom rukom kako bi videli čmar. Drugom rukom uvucite termometar (čiji ste vrh prethodno namazali vazelinom ili jako masnom kremom koju koristite da bebi mažete guzu) u čmar ok 2 do 2,5 cm. Budite vrlo pažljivi i ne gurajte ga nasilno. Oko dva minuta držite termometar između kažiprsta i palca u mestu dobro pozicioniran u bebinoj guzi. Ostalim prstima šake držite bebine guzove skupljenim- Ako se beba bude ritala ili otimala, prestanite sa merenjem.

Timpanalana (u uvetu)
Da bi izmerili bebi temperaturu u uhu, treba vam poseban termometar za tu namenu i izvesna veština. Zamolite lekara da vam pokaže kao se s njim meri temperatura ili dobro proučite uputstvo.

Aksilarna (pod miškom)
Manje pouzdan način za merenje temperature. Ovako ćete morati bebi da merite temperaturu ako je jako nemirna ili ako ima proliv. Termometar se stavlja bebi na kožu ispod pazuha ali treba proveriti da li je pazuh suv. Dok je termometar tu čvrsto držite bebinu ruku a lakat joj prislonite uz telo. Temperatura se ovde duže meri – od pet do osam minuta.

Oralno (u ustima)
Da bi mogli u ustima detetu da izmerite temperaturu moraćete da sačekate bar još koju godinu. Dere treba da zna da termometar ne sme da grize niti da ga u ustima pomera. Termometar stoji u podjezičnoj šupljini dva do četiri minuta.

Temperatura se bebi još može izmeriti trakom koja kada se prisloni na čelo očitava temperaturu pomoću boja i skale. Ovako je lako i brzo izmeriti bebi temperaturu ali nije baš mnogo pouzdano.

Koja telesna temperatura je povišena?
Poznavanje vrednosti normalne i povišene telesne temperature većine ljudi je vezano za vrednosti aksilarne temperature. Tako se vrednost iznad 37 stepeni smatra povišenom. Vrednost od 37 do 38 stepeni je blago povišena temperatura (subfebrilnost), a vrednost iznad 38 stepeni se smatra visokom telesnom temperaturom (febrilnost).

Pošto se kod novorođenčeta telesna temperatura meri rektalno, roditelji treba da znaju da je rektalna temperatura normalno viša od aksilarne za oko 0,8 stepeni. Dakle, normalna rektalna temperatura je do 37,8 stepeni. Stoga, blago povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 37,8 do 38,8 stepeni, a visokom iznad 38,8 stepeni.

Uzroci povišene telesne temperature
Iako je prva asocijacija febrilnosti kod novorođenčeta infekcija, postoje i drugi uzroci. Zadatak pedijatra u toku postavljanja dijagnoze je da utvrdi o kom uzroku se radi. Tri su najčešća: pretopljavanje, dehidracija i infekcija. Preostala dva uzroka su vrlo retka i o njima se razmišlja tek kada se isključe prethodni, najčešći.

1. Pretopljavanje 
Do pretopljavanja bebe može da dođe na više načina. Ako dete ima pretoplu odeću, to može da bude jedan od razloga povišene telesne temperature. Ipak, ako se roditelji drže pravila da se temperatura meri 20-30 minuta od raspovijanja, onda će se sigurno izbeći takva greška u merenju. Osim toga, i povišena temperatura spoljne sredine može da bude razlog pretopljavanja – kako u letnjem, tako i u zimskom periodu. Leti je razlog visoka spoljna temperatura, koju je ponekad nemoguće izbeći, a zimi su to različite vrste grejnih tela koje se ne nalaze na propisanoj udaljenosti od novorođenčeta.

Bez obzira o kom načinu pretopljavanja se radi – ako se beba ostavi u peleni, u sobi sa normalnom temperaturom vazduha, a ponovo merena temperatura nakon 30 minuta ima normalne vrednosti, vrlo je verovatno da je došlo do pretopljavanja. Ako se povišena temperatura ne javlja u narednim satima i danima, definitivno je u pitanju pretopljavanje. Karakteristično je da se kod bebe sve vreme ne uočavaju drugi znaci bolesti (odbijanje obroka, povraćanje, mlitavost, pospanost)..

2. Dehidracija
Smanjen unos tečnosti, pre svega mleka, kod novorođenčeta može da izazove febrilnost. Visoka spoljna temperatura može da bude doprinoseći faktor za brži gubitak tečnosti iz organizma, što je vrlo često teško primetiti u kućnim uslovima. Potrebe organizma novorođenčeta za tečnošću mogu u takvoj situaciji da porastu i nekoliko puta. Nakon rehidracije – oralne ili intravenske, kod deteta se više ne javlja febrilnost. Drugi, ranije pomenuti znaci bolesti, mogu da budu prisutni kod dehidracije, tako da uzrok ove febrilnosti može da se utvrdi samo u bolničkim uslovima.

3. Infekcija 
Protokolarni medicinski stav je da svako febrilno novorođenče ima infekciju, dok se praćenjem i analizama ne dokaže suprotno. Pošto za pouzdano isključenje infekcije treba nekoliko dana, uz analize koje mogu da se obave samo u bolničkim uslovima, gotovo sva febrilna novorođenčad se hospitalizuje.. U periodu obavljanja analiza, do potvrde ili isključenja infekcije, primenjuje se inicijalna antibiotska terapija. Drugi znaci bolesti su obavezno prisutni kod razvijene infekcije, ali ako se infekcija tek razvija, onda mogu da budu odsutni.

4. Hipertireoza 
Ovo je redak razlog febrilnosti novorođenčeta. Najčešće majka ima poremećaj funkcije tireoidne žlezde, kada posredstvom njenih antitela – koja su preko posteljice prešla u krvotok deteta, dolazi do stimulacije tireoidne žlezde. Stanje je prolazno, ali su ponekad, osim smanjenja telesne temperature deteta, potrebne i druge terapijske mere.

5. Disfunkcija centralnog nervnog sistema
Radi se o, takođe, vrlo retkom uzroku febrilnosti novorođenčeta. Izolovano, ili zbog drugog oboljenja, poremećena je funkcija centra za termoregulaciju. Ova vrsta febrilnosti može da bude vrlo ozbiljna, jer je ponekad gotovo nemoguće normalizovati telesnu temperaturu.

Postupak od kuće do ambulante
Izmerena povišena telesna temperatura kod novorođenčeta zahteva da se istog dana obavi pregled (najviše jedan do dva sata posle merenja). Ako nema drugih znakova bolesti osim febrilnosti, ne radi se o previše hitnom stanju, zbog čega treba isključiti preveliku žurbu, a pogotovo paniku. Dok se ne krene ka ambulanti, ako je rektalna temperatura preko 38,8 stepeni, bebu treba svući do pelene, kako bi se delimično rashladila. Prilikom oblačenja za ambulantni pregled, treba voditi računa o spoljnoj temperaturi. Ako se radi o vrelim letnjim danima, dovoljna je samo pelena – kada se koristi nosiljka. Pri nižim spoljnim temperaturama, treba proceniti koliko obući bebu. Možda bi najbolji savet bio da se beba koja ima visoku temperaturu uvek obuče nešto manje nego što bi bila obučena da je zdrava – pri datoj spoljnoj temperaturi..

Kada je reč o lekovima za snižavanje temperature (antipiretici), ne bi ih trebalo davati dok se ne obavi pregled, jer bi tada pre svega trebalo da se potvrdi da li je telesna temperatura povišena.

Uzimajući u obzir sve što je navedeno u vezi povišene telesne temperature kod novorođenčeta – nemojte se iznenaditi, ali ni previše zabrinuti ukoliko vam pedijatar kaže kako vaša beba treba da ostane u bolnici, radi sprovođenja analiza i eventualnog lečenja..

Kako se bebi obara temperatura ?

Skidanje temperature lekovima

Svaki lek koji dajete bebi prethodno treba da vam je prepisao lekar. Bebama starijim od šest meseci daju se dve vrste lekova: na bazi paracetamola i ibuprofena.

1. Paracetamol (lupocet, panadon). Lekar će bebi prvo pokušati da obori temperaturu lekom na bazi paracetamola jer on izaziva najmanje neželjenih nus pojava i deluje direktno na „termostat“ u organizmu. Bolje je bebi davati sirup a ne čepiće jer se lakše dozira i primenjuje. Dozira se 10mg po kilogramu telesne težine bebe na svakih 6 do 8 sati.

2. Ibuprofen (buporofen, brufen). Ovi lekovi pored toga što skidaju povišenu telesnu temperaturu deluje i protiv bolova. Daje se u dozi od 5mg po kilogramu bebe, tri puta dnevno. Ako bebi nakon davanja paracetamola temperatura padne pa se ponovo poveća nakon par sati, bebi se daje neki od ibuprofena.


Fizikalno snižavanje temperature

1. Hladni oblozi. Prokuvanom i ohlađenom vodom natopite paučnu pelenu i delimično oceđenu stavite bebi na grudi i stomak. Čim se pelena ugreje, na svakih 15 minuta, oblog treba promeniti novim. Stavljanje obloga na čelo i zglobove ruku ili nogu nije dovoljno efektno za skidanje temperature.

2. Tuširanje ili kupanje. Ovo je efkasniji i za bebu prijatniji način hlađenja odnosno obaranja temperature u poređenju sa hladnim oblozima. Bebu treba tuširati 5-10 minuta mlakom vodom (nikako hladnom) i to dobro zagrejanom kupatilu. Nakon tuširanja bebu treba dobro obrisati i obući joj čistu i suvu pižamu.

Komentara
Loading...