Mnogo žena se povredi prilikom porođaja.Zašto lekari ne prepoznaju problem?

0

Ženama je nakon porođaja teško da pričaju o bolovima koje osećaju, jer se to u našoj kulturi smatra tabu temom. Ali, ćutanje o problemima može da izazove mnoge druge posledice.
O problemima treba diskutovati i slobodno govoriti rečenice kao što su: „Ja dojim. Ja imam bebu.Osećam bolove u grudima, u vagini“. I ono najvažnije: „Šta trebam da uradim povodom toga?“

Kada je Dženifer bila trudna po drugi put još u 2005. godini, znala je da joj se tada nešto dogodilo sa telom. Po prvi put u svom životu nije mogla da stigne do toaleta. Nije osećala kada mora da obavi nuždu. Jednom je sa svojim detetom otišla do prodavnice, a iz nje se vratila sa uneređenim pantalonama. Nakon šest nedelja morala je na kontrolu. Doktor joj je rekao da sve izgleda kao da je u redu – imala je povredu prilikom porođaja, ali se taj problem zalečio. „Ne znam zašto doktoru još tada nisam rekla. Kada me je pitao da li sam dobro, trebala sam da kažem da nisam“, rekla je Dženifer.

61158831356164b756da36574290321_w640

Sa 34 godine, ona nije želela da odustane od trčanja, njenog omiljenog sporta. Nije ni osećala bolove. U stvari, ona gotovo da ništa nije ni osećala u vagini. Zbog toga se sredila i počela sa treninzima u blizini njenog doma, noseći sa sobom plastičnu kesu, bebi maramice i dodatnu garderobu kako bi se presvukla nakon treninga. Dogodilo se ono čega se najviše bojala. Od jednom je prestala da ide na trke.Takođe, prestala je da se druži sa ljudima zbog straha da će se unerediti u javnosti. Njen strah od boljke koja ju je zadesila je bio toliki da nije smela čak ni kuću da napusti bez dodatne garderobe i donjeg veša, za svaki slučaj. Ona kaže da je taj strah znatno uticao i na njen posao.

Uvek je imala osećaj da je ona kriva zbog toga što joj se dešava, jer nije radila dovoljno Kegelovih vežbi nakon porođaja. Kada je zabrinuta prijateljica naterala Dženifer da ode na kontrolu, doktor je ustanovio da su joj mišići na dnu karlice oštećeni još od porođaja. Od tada, po svemu sudeći, ona pati osam posleporođajnih godina.

Rođenje deteta je jedno od prirodnih lepota, ali biološki bolno. Devet meseci, ženski mišići i kosti se šire. Katkad, dogodi se da karlične kosti puknu tokom porođaja.
Na početku dvadesetog veka, 9 od 1,000 žena u Americi nije preživelo porođaj. Sudeći prema nedavnim studijama, uznemirujuć broj žena, poput Dženifer, trpi određene posledice. Bolove tokom seksa, bolove u leđima, osakaćena karlica koja zna da boli godinama… I to sve zato što na vreme nije otkrivena povreda tokom porođaja.

Studija u kojoj je učestvovalo više više od 1,200 žena, a objavljena je Januara 2015. godine u Britanskom žurnalu ginekologije i akušerstva, navodi se da 24 procenta žena još uvek trpi bolove tokom seksa. Čak i godinu i po dana nakon porođaja.
Druga studija, objavljena u PLoS One-u otkriva da 77 procenta od čak 1,500 majki trpi bolove u leđima i godinu dana nakon porođaja. Ali ovi problemi ne nastaju samo prirodnim, vaginalnim porođajem. Studija iz 2014. godine, u kojoj je učestvovalo 1,115 majki, od kojih se polovina porodila prirodnim dok druga polovina carskim rezom, složile su se da osećaju bolove u karlici bez obzira na vrstu porođaja.

Jedan od razloga je i taj što su posleporođajni bolovi tabu. Zbog toga, mnoge žene koje imaju bolove često ne žele ništa da kažu lekaru. Sara Princ, sada 29-o godišnja mama, je bila ubeđivana od strane doktora da mora da ima seksualne odnose šest nedelje nakon porođaja. Kada su ona i suprug pokušali da ih imaju, osetila je jak, oštar bol koji je trajao nedeljama kasnije. Vratila se kod doktora, njegov sledeći savet je bio da rade to polako. „Očigledno je da nije želeo da mi da više seksualnih saveta“, rekla je Sara. „Nerviralo me je to jako, ali zato što zbog bolova nisam htela da imam seks.“ Nakon drugog porođaja, imala je iste probleme, ali nije želela da ide kod lekara, kao ni da traži savet.
Sramota od povreda nakon porođaja je glavni razlog zbog kojeg se žena ne leči na vreme. Dženifer je bilo sramota jer je smatrala da nije radila dovoljno Kegelovih vežbi, Sara nije želela da traži savet drugi put… Mnoge žene se sramote zato što nemaju ni dobro telo nakon trudnoće, jer ne izgledaju kao Kim Kardašijan, ili Kejt Midlton. Doktor Tuter kaže da imamo novu kulturu iz kojeg se porođaj svodi na minimum i na koliko je fizički i emotivno lagan, a kao rezultat tog načina gledanja, žene ignorišu simptome koje osećaju.

U međuvremenu, Dženifer se obratila lekarima. Otvoreno je govorila o problemu. Kaže da je legla na sto i prepustila se doktorima da joj reše problem.

Prepoznajući broj žena kojima je potrebna pomoć, neki akušeri pokušavaju da modernizuju trening programe kako bi dobili što više `trezvenih´žena. Doktor Milhajzer, eksper seksualnog zdravlja iz Stanforda, kaže da se edukovanje polako poboljšava, ali da je teško reći da smo `tamo gde želimo da budemo´. On napominje da se o problemima treba diskutovati i da bi trebalo slobodno govoriti rečenice kao što su: „Ja dojim. Ja imam bebu.Osećam bolove u grudima, u vagini“. I ono najvažnije: „Šta trebam da uradim povodom toga?“

Dženifer je obula svoje patike i otišla na planinu da trči, ali se sada vratila sa suvim pantalonama i neuneređenim donjim vešom. Naravno, povratila je i svoje samopouzdanje. Govori o svom problemu koji ima sa karličnim podom. „Smatram da su ti terapeuti sveci“, kaže Dženifer za lekare koji su napokon izlečili njenu povredu. Ona sada džogira sa mužem, smeje se i što je najvažnije, šali se na svoj račun i na račun svoje vagine. „Ja sada nosim beo donji veš i on ostaje beo i kada se vratim kući“, kaže ona. Možda jeste mala stvar, ali bi ona i dalje imala problema da nije napokon odlučila da govori otvoreno o njemu.

Bebac

Komentara
Loading...