Povremeno osećate bebino pomeranje, udarac ili blago golicanje u stomaku? Tada se verovatno zapitate šta to bebac radi…PA DA SAZNAMO

0

Tada se verovatno zapitate šta to bebac radi…

 

Trudnoća donosi brojne promene u vašem životu – prilagođavanje brojnim fizičkim transformacijama, nove obaveze, zamene prioriteta… Istovremeno, mnogo toga odvija se unutar vašeg tela, a glavni akter ovih događaj je – niko drugi do vaša beba.
Čak i pre nego što osetite njene prve pokrete u materici, beba stiče različita iskustva. Možda vam zvuči neverovatno, ali vaša materica je poligon na kom bebac vežba svoja čula
I tako, dok vi čekate njen dolazak, ona se priprema za spoljašnji svet. A evo i kako…

Ona… istražuje svoja čula

Beba reaguje na zvuk, svetlost i pokrete još dok je u materici. Čulo sluha se potpuno razvija između 24. i 28. nedelje intrauterinog života. Zato ćete verovatno primetiti da reaguje na glasove i muziku tako što poskače ili se rita na iznenadne, glasne zvuke. Iskustvo pokazuje da bebe u početku bolje čuju dublje zvuke niže frekvencije. To znači da su velike šanse da će očev glas registrovati pre vašeg, što je razlog da vaš partner što ranije počne da “razgovara” sa stomakom.
Takođe, beba će reagovati na nagli pad temperature, koji se dešava, na primer, kada popijete hladan napitak.
Od 28. nedelje bebine oči počinju da se otvaraju i ona može uočiti promene dana i noći u spoljašnjoj sredini, zahvaljujući činjenici da u materici ne vlada potpuni mrak. Beba čak može okrenuti glavcu prema izvoru svetlosti iz spoljašnje sredine.

Ona… uči da jede

Mnoge bebe sisaju palac, ponekad već između 14. i 16. nedelje, što je svojevrsna priprema za sisanje nakon rođenja. Sudeći prema rezultatima jedne britanske studije o ultrazvučnom praćenju intrauterinog života, registrovano je da bebe često preferiraju da sisaju palac jedne ruke, što može ukazivati na to da li će dete u životu koristiti dominantno levu ili desnu ruku.

Ona… vežba

Od dvadesete nedelje pa nadalje beba počinje da pravi kolutove napred i nazad. Ipak, to ne znači da ćete roditi budućeg olimpijca, već samo da dete uživa u prostoru koji ima. Stepen i vrsta fizičke aktivnosti zavisi od faze bebinog razvoja, kao i veličine prostora kojim raspolaže. Ove okrete možete osetiti, mada ne obavezno. Generalno, posle 32. nedelje trudnoće bebi više neće preostati mnogo prostora za ove egzibicije.

Ona… razvija čulo ukusa

Oko 24. nedelje intrauterinog života beba može da oseti ukus i miris plodove vode, koji nastaju pod uticajem onoga što majka jede i pije. Studije pokazuju da često konzumiranje belog luka tokom trudnoće razvija bebinu sklonost prema ovom začinu. To znači da je raznovrsna ishrana tokom trudnoće osnova za detetove sklonosti ka različitim namirnicama.

Ona… se zabavlja

Čim beba počne da se pokreće, igraće se palčevima, prstićima, čak i pupčanom vrpcom! Osim toga, ako često slušate neku pesmu, sigurno ćete primetiti da je beba prepoznaje.

Ona… sanja

Ultrazvučno snimanje (4 D) pokazuje moždanu aktivnost beba tokom sna. Ova snimanja zabeležila su REM fazu sna deteta, tokom koje se sanja. Naučnici veruju da je to način na koji beba prerađuje čulna iskustva i informacije koje je primila u budnom stanju, što je odlična priprema za upoznavanje najbližih ljudi, sveta koji će je okruživati i života u budućnosti.
Foto freepik
Komentara
Loading...