Praznik Mladenci

Već nekoliko vekova u srpskom narodu postoji jedan poseban praznik. Svakog proleća, pred kraj marta meseca, slave se Mladenci. Praznik koji je praktično u našem narodu postao neka vrsta slave mladih bračnih parova.

9820004-Wedding-invitation-with-funny-bride-and-groom-Stock-Vector-wedding-cartoon-couple

U kalendaru Pravoslavne crkve taj dan se zove Dan Svetih 40 velikomučenika Sevastijiskih. Mladića koji su postradali za svoju, Hristovu,veru 320. godine. Sobzirom na to da su svi bili mladi, Crkva je posvetila ovaj dan svim bračnim parovima venčanim u prethodnih godinu dana.
Mladenci se slave 22. marta i uvek padaju uz post, jer Časni post uglavnom počinje petkom i to sredinom marta, pa zato svaka gozba koja se toga dana priprema mora biti posna, a sve u čast i radi zdravlja i napretka dece i mladih supružnika.

Srećni vam mladenci .Volite se polako da ljubavi ostane za ceo život. .

Devet meseci vam ovako čestita

– Zajedno ste snažniji, zajedno ste kao jedna duša. U ovoj prvoj godini braka neka vaša ljubav postane jos snažnija i dublja nego ikad do sada. Sretni mladenci.

– Sad kad ste započeli ovo novo putovanje u vašim životima, želimo vam život učinjen samo srećnim trenucima. Sretni mladenci

Sretni mladenci. Neka mladoženja uvek pamti zlatno pravilo: srećna žena je srećan život. 😉

heartline

 

Komentara
Loading...