Najbolje vaspitne mere za svaki uzrast:Pre svega važno je znati osnovna pravila koja pomažu da sa vašim detetom izađete na kraj u bilo kojoj situaciji

0

Svi smo mi videli: dvogodišnjaka kako se baca jer mu nešto nije po volji, trogodišnjaka kako na sred radnje plače za slatkišima, sedmogodišnjaka koji protestuje: “Ne možeš me naterati”! I svi mi smo žalili njihove roditelje i kleli se da se to nama neće dogoditi. A, onda, iza prvog ćoška, kletva nas je sačekala: kada smo najmanje očekivali naše dete je uradilo baš to isto – dobilo histerični napad na javnom mestu.

 

U čemu je stvar? Ne, vi niste loš roditelj. Jednostavno, deca dok rastu prolaze određene faze u kojima, svaki put na novi način, testiraju granice svoje slobode i roditeljskih živaca. To je način na koji oni uče šta jeste, a šta nije društveno prihvatljivo. Stoga, za svaki uzrast postoje jednostavne vaspitne mere koje će vam pomoći da u što kraćem vremenu i sa što manje posledica isplivate iz ovih “faza”.

Pre svega važno je znati osnovna pravila koja pomažu da sa vašim detetom izađete na kraj u bilo kojoj situaciji:

1. Porodica znači – svi smo zajedno u ovome:

Jednostavno je – naučite, od prvog dana da biti član porodice znači deliti njene lepe i loše trenutke. Svi zajedno radimo, svi završavamo obaveze, svi razgovaramo o problemima i rešavamo ih. Čak i beba može da pomaže u odeđenim poslovima, predškolac će biti oduševljen ako tražite njegovo mišljenje kada razgovarate o nekom “bitnom” kućnom pitanju. Ove igre pomažu detetu da se oseti kao ravnopravan član, a samim tim nauči da u porodici ponese svoj deo obaveza i odgovornosti.

2. Poštovanje mora biti uzajamno

Ispoštujte svoje dete. Ako želi nešto da vam kaže, prekinite posao na sekund i saslušajte ga. Ako želi da vam pomogne, pustite ga.  Na osnovu toga ono neće praviti problem i biće mu normalno da i ono vas sasluša kad vi to zahtevate i da vam pomogne onda kada vama zatreba pomoć.

3. Budite dosledni

Ne samo da će detetu biti lakše da se snađe u sistemu vaspitanja ako vi ne menjate pravila svaki čas, već ćete mu pomoći da izraste u emotivno stabilnu osobu jasnih želja i ciljeva.

4. To nije fer

Istina, život nije uvek fer. I to vašem detetu mora biti jasno. Drugačije, ono neće biti u stanju da podnese životne udarce, da se založi za sebe, niti da se snađe u situaciji koja za njega nije povoljna.

Kako diciplinovati bebe i decu do dve godine starosti?

Pre svega trebalo bi da znate da mere koje vam predlažemo neće uvek biti stoprocentno delotvorne, jer se mora uzeti u obzir i naša individualnost: svako dete i svaki roditelj su osobe za sebe. Ipak, nikada nije zgoreg imati još kojeg keca u rukavu.

Vaspitni sistem: Čista ljubav

Ovaj sistem najdelotvorniji je na uzrastu do prve godine života, ali daje rezultate i kasnije. Osnovna ideja jeste: zasipajte dete ljubavlju i sopstvenim primerom mu pokazujte kako se postaje dobra i vaspitana osoba.

Primer iz realnog života: četvoromesečna beba plače, iako je jela, prepovijena je, napojena, nije joj ni vruće, ni hladno. Većina žena reći će vam da je pustite da plače, ali psiholozi tvrde da je to pogrešno. Priđite joj, probajte da odgonetnete šta je muči. Beba će se verovatno brzo umiriti samo zato što će shvatiti da ste tu za nju.

Vaspitni sistem: Zamena

Ovo je odlična metoda za decu od 6 meseci do 18 godina. Baziran je na tome da deca u ovom periodu ne čine stvari zato što su nevaljala, već zato što je svet za njih misterija koju treba otkriti. Kada bacaju hranu na pod, njih jednostavno zanima šta će biti, kada pipaju nešto opasno oni ispituju realnost. Naravno, vi ne možete stajati sa strane i puštati dete da istražuje svet na svoju i vašu štetu, ali ne morate koristiti ni kaznu. Dovoljno je da mu skrenete pažnju i uputite ga na aktivnost koja je slična, a bezopasna.

Primer iz realnog života: vaša beba dohvatila je staklenu čašu i sprema se da je baci. Vi ćete mu uzeti čašu ponavljajući da to može biti opasno, fizički ga skloniti u sasvim drugi kraj stana i tu mu ponuditi drugu vrstu zabave: igru bezopasnim podmetačima, slikovnicu, igračku… Nudićete mu alternative dok ga jedna ne okupira. Za to vreme, objašnjavaćete mu zašto to radite.

Vaspitni sistem: Loše i dobro idu zajedno

Ovaj sistem je odličan za decu između prve i druge godine. Vreme za njega nastupa u onom trenutku kada shvatite da vaše dete više ne istražuje svet, već vaše živce i da nered pravi samo zato što zna da će vas iznervirati. To se obično događa oko 15 meseci starosti. Osnovna ideja sistema jeste da pustite dete da učini ono što mu se čini kao zabavno i dobro, ali da ga potom primorate da oseti posledice svojih postupaka. Jer, i u životu sve dobro i loše ide zajedno.

Primer iz realnog života: Vaše dvogodišnje dete namerno je razbacalo hranu iz stolice. Umesto da pustite da vas to iznervira, vi mirno sačekajte da završi obrok, potom ga spustite na pod, dajte mu krpu i objasnite da mora, sa vama, da pokupi hranu koju je pobacalo.

Vaspitni sistem: Pohvala

Nakon dvanaestog meseca, ovaj sistem može početi da se primenjuje. Osnovna ideja je da roditelj radije pokazuje radost kada primeti pozitivno ponašanje deteta, nego da stalno opominje dete da je nešto loše uradilo. Roditeljima obično treba malo vremena da se prilagode novom sistemu, ali je on u većini slučajeva iznenađujuće delotvoran. Pokušajte, ništa ne gubite

Primer iz realnog života: Vreme je za spavanje, a to znači borbu sa vašim detetom koje nipošto ne želi da spava. Pokušajte da situaciju popravite za nekoliko večeri, tako što ćete pohvaliti njegove male napretke. “Divno je što si pokupio igračke odmah, sada imamo više vremena za priču. Ako odmah legneš, pročitaćemo čak dve”.

- Oglasi -

Vaspitni sistem: Blokator napada besa

Tantrumi se često događaju kod dece od 12 do 24 meseca. Svi znate scene kada dete odbija saradnju, vrišti, baca igračke. Moraćete, verovatno, da probate nekoliko opcija dok ne nađete pravu. Najpre proverite da li dete možete umiriti dodirom, jer neku decu tantrumi prolaze na samo jedan roditeljski dodir. Ako to nije slučaj sa vašim detetom, probajte sledeće:

Primer iz realnog života: zamolili ste svoje dvogodišnje dete da se obuče. Umesto da posluša, ono je postalo histerično, baca igračke po sobi, besni. Sačekajte da sve prođe, bilo koja akcija u ovom trenutku neće biti delotvorna. Kada se dete smiri, mirno ga uzmite za ruku, odvedite do gomile igračaka i recite: sada je vreme da ovo pokupiš. Ako odbije, podelite posao: ovo ću uraditi ja, a ovo ti. Najverovatnije je da će dete pristati da uradi posao, a potom se i obući. Ako se napad besa ponovi, i vi ponovite ceo ciklus. Postepeno, dete će shvatiti da ga napadi besa koštaju samo dodatnih obaveza.

Vaspitni sistem: Pričajte “bebeći”

Ne, ne treba da tepate. Ono što treba da učinite jeste da način na koji govorite detetu da nešto nije dobro prilagodite njegovom načinu poimanja sveta, kako bi uopšte mogao da primi poruku. Evo kako to deluje:

Primer iz realnog života: Vaše dete je od svog vršnjaka otelo kamion. Umesto da ga udarite po ručici ili mu otmete kamion, sačekajte malo i recite mu: ” Ti želiš kamion”. To što ste razumeli šta želi, navešće vaše dete da se smiri i da počne da vas sluša. Sada je vreme za vaspitnu meru: “Ne otimaj, ne otimaj, sada je dečakov red” i vratite kamion drugom detetu. Ovo deluje blesavo, ali dete vas zaista razume.

Kako vaspitavati dete od 2 do 5 godina?

Vaspitni sistem: Treba mi pomoć

Ovaj sistem idealan je za decu od godine do osam godina starosti. Deca vole da budu od koristi i da osete da se odrasli oslanjaju na njih. To ih čini važnim. Stoga, iskoristite ovu njihovu osobinu: kad god želite da postignete neko ponašanje ili obavljanje neke obaveze postavite situaciju tako kao da vi od deteta tražite pomoć.

Primer iz realnog života: Ovo je idealan sistem ako želite da vaša kupovina prođe bez drame. Neka dete krene u prodavnicu da bi vam “pomoglo”. Govorite mu šta da stavlja u ceger, recite mu šta da traži na policama (naravno, izbegavajte raf sa slatkišima). Potom ga odvedite do kase i zatražite da stavlja proizvode na pult. Biće toliko zauzeto da neće ni primetiti da nije dobilo sve što želi.

Vaspitni sistem: Tajm – aut

Ovo je odličan sistem za decu od dve do četiri godine. Tajm -aut je jedna od najdelotvornijih diciplinskih mera, ali je mnogi osporavaju. Mnogi je doživljavaju kao oštru i suviše često korišćenu. Tajm – aut znači da ćete dete koje je napravilo grešku kazniti slanjem u drugu sobu ili izolovani deo kuće na onoliko minuta koliko ima godina.

Činjenica je da tajm – aut, naročito ako je produžen na pet minuta i više može da dovede do kontraefekta: napada besa ili anksioznosti kod deteta. Stoga gledajte da tajm aut primenite kao kratki predah koji omogućava i detetu i vama da uspostavite kontrolu i koji nije duži od dve minute.Kada započinjete tajm – aut, nemojte govoriti: idi u sobu, kažnjen si. Bolje je: sada smo oboje izuzetno besni, treba nam vreme da ohladimo glave. Idi u sobu na minut.”

Takođe, dobra ideja je, smatraju psiholozi, uvesti i tajm-inove: minut za maženje i zagrljaje kada vas dete iznenadi dobrim ponašanjem.

Primer iz realnog života:zabranili ste slatkiše posle večere, ali je vaše dete počelo da plače. Ubrzo, shvatate da vaše dete ima napad besa i da vi urlate jedno na drugo. Vreme je za obostrani tajm – aut. Objasnite detetu da je vreme za smirivanje i odvedite ga na mirno mesto na minut. Nakon toga ponovite da nije u redu da tako reaguje kada mu nešto nije po volji i da vam je žao što je razočarano, ali da slatkiše ipak neće dobiti.

Vaspitni sistem: Oduzimanje nagrade

Ovo je odlična metoda za decu od 3 do 8 godina. Svi znamo da se nagrada dobija za dobro delo. A, šta sleduje za loše delo? Ne, ne kazna, već oduzimanje nagrade.

Primer iz realnog života: Zajedno sa detetom, u posebnu kutijicu lepih boja stavite tri nove sitnice koje je želelo(jarku bojicu, neki slatkiš, manju igračku). Najavite mu da su to nagrade za dane u kojima će biti posebno dobar. Kada je posebno dobar, zaista mu dajte nagradu. Ali, ako prekrši pravila, izvadite jednu nagradu iz kutije i recite mu da ju je upravo izgubilo svojim ponašanjem. Sličan sistem primenjuju u vrtićima dajući deci koja lepo jedu ili budu mirna tokom odmora “pečat” ili bombonicu, a ostavljajući decu koja nisu slušaja bez nagrade.

Kako vaspitavati dete od 5 do 8 godina?

Vaspitni sistem: Oseti posledice

Svi roditelji žele da njihova deca prave dobre izbore: da domaći završe pre igre, da ne bacaju loptu po kući već kada izađu napolje… A šta da radimo kada ona to jednostavno ne rade?

U ovom uzrastu dete je sposobno da shvati posledice svog delovanja i stoga i samo može da smišlja rešenja za probleme. Ako nije završilo domaći na vreme, ponudite mu da ustane ranije, pre škole, kako bi nadoknadilo propušteno ujutro. I pobrinite se da to ujutro zaista učini. Naredni put, samo će odabrati lakši put – zavrašavanje domaćeg pre igre.

Primer iz realnog života: semodgoišnjak je razbio lampu bacajući loptu po kući. Umesto da vičete na njega, pitajte ga šta će da uradi da bi popravio situaciju. Iako znate da to neće uspeti, dajte mu lepak, neka proba da popravi lampu. Pošto lampa i dalje ne radi, zatražite od njega da smisli zadatke na kojima će zaraditi dovoljno da kupi novu lampu.

Vaspitni metod: Povuci rečeno

Koliko puta ste i sami poželeli da povučete nešto što ste rekli ili uradili? Pružite svom predškolcu ili školarcu šansu da to uradi kada zabrlja. Kada vam kaže nešto ružno ili bez poštovanja, jednostavno tražite da ponovi. Ono će i samo shvatiti da je dobilo šansu da se izvuče iz neprijatne situacije.

Primer iz realnog života: Dete vam viče da vas mrzi. Umesto da i vi počnete da vičete, da se situacija otrgne kontroli, jednostavno, stegnite srce, udahnite duboko i pitajte ga da li je sigurno da je  to želelo da kaže. Zamolite ga da ponovi šta je zaista htelo da vam saopšti.

Foto freepik.

- Advertisement -

Komentara
Loading...