PREDLOŽEN ZAKON PROTIV DEČIJIH KOLICA !!

0

Saslušanja i kazne od 50.000 dinara sleduju roditeljima koji u hodniku ostave kolica za bebe

zakon o kolicima

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija!

Maja Bukvić, majka dvoje dece iz Požarevca, ispričala je za „Alo!“ da u zgradi u kojoj živi ima 30 stanova i 7 beba, pa majke tokom dana ostavljaju kolica za decu u hodniku zgrade.

– Juče kad se se vraćala sa decom iz vrtića, na ulaznim vratima pojavila se nalepnica – zabranjeno za dečja kolica pored nalepnice – zabranjeno bacanje đubreta. Mi u zgradi nemamo podrum ni lift, pa je veliki problem majkama da po nekoliko puta dnevno dižu i spuštaju kolica – kaže naša sagovornica.

- Oglasi -

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i to što su neki roditelji završili na saslušanju u Prekršajnom sudu, jer su ostavili dečja kolica i bicikl u hodniku zgrade, ispred svojih ulaznih vrata. Naime, dovoljno je da samo neko od komšija pozove komunalnu policiju, koja po prijavi izalazi na teren, fotografiše kolica, posle čega roditeljima u roku od nekoliko dana stiže poziv da se jave na saslušanje.

– Izgleda da su komunalnoj policiji jedini problem dečja kolica. Ne prođe nijedna nedelja, a da nekom roditelju ne pokucaju na vrata. Kad odem na saslušanje, objasne mi da se hodnik tretira kao zajednička prostorija i da tu stanari nemaju pravo da drže lične stvari – priča za „Alo!“ Marija Savić iz Beograda.

I Mira Maravić (65) iz Beograda kaže za „Alo!“ da ne razume te koji prijavljuju roditelje koji drže kolica u hodniku zgrade.

– Šta nekome smetaju kolica. Da je sreće, pa da su na svakom spratu po jedna. Ne može ni muškarac, a kamoli žena, da vuče dete i kolica od 15 kilograma gore-dole nekoliko puta dnevno – ogorčena je Maravićeva.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ušao je u skupšinsku proceduru početkom godine. Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da zakon donosi 19 novina i da u „život zgrada“ unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine. Međutim, zakon ne pravi razliku između šporeta, ormara ili frižidera, koje nesavesni stanari ostavljaju mesecima na hodnicima, i dečjih kolica i bicikala, jer se smatra da i jedni i drugi ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija. Mihajlovićeva je tako stavila u isti koš dečja kolica sa glasnim puštanjem muzike, pevanjem, lupanjem u zidove i neplaćanjem troškova za održavanje zgrade, jer su kazne za sve ove „prekršaje“ do 50.000 dinara.

IZVOR.

- Advertisement -

Komentara
Loading...