Prednosti kozjeg mleka

Kozje mleko se, u odnosu na kravlje, lakše i brže vari, sadrži veće količine cinka i selena važnih za imunitet i stabilizuje nivo šećera u krvi. Ipak, kada je reč o vitaminu B12, tu je kravlje mleko u nemerljivoj prednosti, jer sadrži više ovog vitamina.

kozje mleko 1.jpg

Mnogi ljudi okreću se kozjem mleku i njegovim prerađevinama kao zdravijoj alternativi u odnosu na kravlje mleko.

Iako proizvodnja kozjeg mleka predstavlja tek oko tri odsto ukupne proizvodnje mleka u svetu, u poslednjih dvadesetak godina beleži se sve veća popularizacija uzgoja koza, a samim tim i porast proizvodnje tog dragocenog proizvoda.

Sa nutritivnog gledišta, mleko je savršeno izbalanirana i izrazito bogata prehrambena namirnica. Sastav kravljeg i kozjeg mleka je u osnovi sličan – sadrže slične količine kalcijuma i vitamina, ali se detaljnijom analizom nutritivnog sastava dolazi do saznanja da kozje mleko poseduje mnoge prednosti.

Ovo mleko se brzo vari. Za samo 40 minuta se kozje mleko svari u ljudskom organizmu u odnosu na kravlje za koje je potrebno 2,5 sata. Zato se ovo mleko preporučuje maloj deci, starijim ljudima, a i svim ostalim starosnim grupama.

Pored toga, rezultati studije sprovedene prošle godine u Španiji pokazuju da kozje mleko olakšava apsorpciju gvožđa u organizmu. Takođe, ono sadrži veće količine cinka i selena, koji jačaju imuni sistem.

Ovo mleko, takođe, smanjuje neprijatne alergijske reakcije i stabilizuje nivo šećera u krvi.

kozje mleko 2.jpg

Pojedinci tvrde da je kozji sir dobar afrodizijak i da pozitivno utiče na potenciju.

Međutim, kada je reč o vitaminu B12, tu je kravlje mleko u nemerljivoj prednosti, jer sadrži devet puta više ovog vitamina, ključnog za formiranje crvenih krvnih zrnaca, nego kozje mleko.

izvor:rs

Komentara
Loading...